Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Olainfarm kā ''zelta ādere''

Pērn 1. aprīlī ''busiņa sapulcē'' notikušajā a/s Olainfarm akcionāru sapulcē apstiprināja ne tikai jaunus padomes un revīzijas komitejas locekļus, kuri jau ilgstoši nebauda uzņēmuma vairākuma akcionāru uzticību, bet arī padomes un revīzijas komitejas locekļu atalgojuma nosacījumus. Uzņēmuma oficiālajā informācijā biržai par sapulces lēmumiem redzams, ka padomes kopējā mēneša atlīdzība noteikta 70 tūkstoši eiro, bet katra padomes locekļa atalgojuma apjoms atstāts pašas padomes ziņā.

Taču vienlaikus sapulcē noteikts piemaksu jeb prēmiju apjoms padomes locekļiem par padomes izvirzīto mērķu sasniegšanu. Redzams, ka ''busiņa sapulcē'' piedalījušies akcionāri bijuši visai labvēlīgi noskaņoti, – iespējamās piemaksas apjoms katram padomes loceklim paredzēts 12 mēnešu fiksētās atlīdzības apmērā. 


Labs drošības spilvens

Jāpiebilst gan, ka vismaz teorētiski piemaksas gūšanai ir noteikti trīs izpildāmi kritēriji. Pirmais no tiem paredz, ka 2019. gada laikā tiek izskatīta un apstiprināta jaunā Olainfarm piecu gadu biznesa stratēģija. Otrais – Olainfarm savā darbībā ir sasniegusi saimnieciskā darbības gada galvenos mērķus un padome ir sagatavojusi ziņojumu. Trešais – pārskata gadā Olainfarm darbības tīrā peļņa un naudas plūsma nodrošina pietiekamu līdzekļu apjomu dividenžu izmaksai vismaz 20% apmērā no pārskata gada tīrās auditētās peļņas.

Taču pēc uzņēmuma sniegtās informācijas secināms, ka par padomes locekļu prēmēšanu lemj nevis uzņēmuma akcionāri, bet gan revīzijas komiteja. 

Uzmanības vērts ir kāds cits ''busiņa sapulcē'' pieņemtais lēmums, proti, padomes loceklim izmaksāt kompensāciju 12 mēnešu fiksētās atlīdzības apmērā sakarā ar pirmstermiņa padomes locekļa atcelšanu ar akcionāru sapulces lēmumu, izņemot, ja padomes loceklis tiek atcelts par likuma pārkāpumu vai ja viņš pārkāpis rūpīga un krietna saimnieka principu. Lai gan ir normāla prakse, ka augstākās vadības cilvēkiem uzņēmumos tiek paredzētas garantijas pret īpašnieku pēkšņu lēmumu nomainīt vadības personālu, tomēr no šāda Olainfarm akcionāru toreizējā lēmuma var izdarīt arī pieņēmumu, ka tobrīd vairākumu pārstāvošie akcionāri radījuši ''drošības spilvenu'' ieceltajām personām, rēķinoties, ka situācija var krasi mainīties un amatos nokļuvušās personas var tikt atlaistas krietni ātrāk par noteikto piecu gadu termiņu. 


Trīskārtīgs pieaugums

Dienas uzmanību piesaistīja atklātībā nonākusī informācija par Olainfarm vadības īpaši dāsno atalgojuma apjomu šā gada maijā – kopumā 693 609 eiro apmērā. No šīs summas lauvas tiesu – 437 906 eiro – saņēma pieci valdes locekļi. Ne tikai nu jau bijušais valdes priekšsēdētājs Lauris Macijevskis – 120 tūkstošus eiro –, bet arī nu jau bijušais valdes loceklis Mārtiņš Pūriņš – 80 tūkstošus eiro. Savukārt aizvien valdē esošā Signe Baldere-Sildedze maijā saņēmusi 112 tūkstošus eiro, bet Milana Beļeviča – 110 tūkstošus eiro. Vēl viena valdes locekle Elena Bušberga uz šā ''naudas lietus'' fona maijā saņēmusi gan ļoti pieticīgu atalgojumu – 15 906 eiro.

Arī padomes locekļu atalgojums Latvijas mērogiem bijis gana iespaidīgs. Padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš maijā saņēmis 54 509 eiro, bet padomes loceklis Kārlis Krastiņš – 47 122 eiro. Savukārt padomes locekļi Jānis Buks, Andrejs Saveļjevs un Haralds Velmers saņēmuši katrs pa 46 122 eiro. Vēl ar 15 706 eiro maijā atalgota Balderes-Sildedzes juriste Sandra Bluķe. 

Padomes atalgojuma kontekstā ir būtiska nianse. ''Busiņa sapulcē'' apstiprinātais padomes atalgojuma kopējais fonds mēnesī ir 70 tūkstoši eiro – šo summu sadalot kaut piecās vienlīdzīgās daļās, viena padomes locekļa atalgojums ir 14 tūkstoši eiro, tas nozīmē, ka maijā katrs padomes loceklis saņēmis trīs reizes lielāku atalgojumu, jo kopumā padomei izmaksāti 239 997 eiro.

Salīdzinot ar padomes locekļa atalgojumu lielajās valsts kapitālsabiedrībās – ap 2000 eiro –, arī 14 tūkstošu mēnešalga Olainfarm padomes locekļiem ir vidēji septiņas reizes lielāka.

Turklāt padomes sēdes ierasti notiek ne biežāk kā vienu, divas reizes mēnesī.

Šādu pēkšņu dāsnumu ar trīskāršām algām nevar skaidrot arī ar padomei noteikto 2019. gada mērķu teicamas izpildīšanas faktu, par ko attiecīgi būtu bijis pamats prēmēt padomes locekļus. Turklāt tādā gadījumā būtu izpildījies kritērijs par 12 mēnešu fiksētās atlīdzības apmēru – tad kopumā izmaksātajai summai vajadzēja būt ap 840 tūkstošiem eiro. Tāpat jānorāda, ka par prēmijas izmaksas pamatojumu lemj Olainfarm revīzijas komiteja, sagatavojot atzinumu pēc uzņēmuma kārtējā gada pārskata revīzijas pabeigšanas un gada pārskata apstiprināšanas kārtējā akcionāru sapulcē. Taču par 2019. gada darbības rezultātiem un Olainfarm 2019. gada konsolidētā gada pārskata apstiprināšanu akcionāriem paredzēts lemt pilnsapulcē otrdien, 22. septembrī. 

Līdz ar to nav skaidrības, kāds ir formālais vai neformālais pamatojums, kādēļ tieši šā gada maijā visa uzņēmuma vadība saņēma ārkārtīgi dāsnas dāvanas milzīgu algu veidā, kas no uzņēmuma kases viena mēneša laikā prasījis 700 tūkstošus eiro.

Savdabīga ir sakritība, ka visai drīz pēc maija algu saņemšanas Olainfarm valdi pameta gan Macijevskis, gan nedaudz vēlāk arī Pūriņš. 

Komerclikuma 291. pants nosaka, ka padome ir sabiedrības pārraudzības institūcija, kas pārstāv akcionāru intereses sapulču starplaikā un šajā likumā un statūtos noteiktajos ietvaros uzrauga valdes darbību. Taču jāatgādina, ka publiski izskanējis, ka nedz Olainfarm padome, nedz valde nebauda vairākuma akcionāru uzticamību, tāpēc šāds neadekvāti dāsns atalgojums izskatās kā vienkārša naudas ''pumpēšana'' no uzņēmuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas