Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Oligarhu lietas izmeklēšanas komisija buksē

Parlamentārā izmeklēšanas komisija, kura vērtē žurnālā Ir publicētās ietekmīgu cilvēku sarunas, kas noklausītas oligarhu lietas ietvaros, pirmdien pievērsās termiņuzturēšanās atļauju ieviešanai un izsniegšanai no valsts drošības viedokļa. Taču Ritvara Jansona (NA) detalizētajam ziņojumam par šo tematu bija vairāk izglītojošs raksturs. Komisijas vairākums neredzēja pamatu izvērst diskusiju par to, vai kāds no viesnīcas Rīdzene sarunu dalībniekiem, iespējams, savās biznesa interesēs nav lobējis izmaiņas Imigrācijas likumā, kas paplašināja termiņuzturēšanās atļauju saņēmēju loku, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Komisija arī neatbalstīja Jansona ierosinājumu likumā noteikt ierobežojumus, cik termiņuzturēšanās atļauju var izsniegt gada laikā, lai Drošības policija spētu kvalitatīvi pārbaudīt šīs personas.

Drošības policijas (DP) pārstāvis Ēriks Cinkuss sēdē atzina, ka pēc 2015. gada, kad iestādei tika piešķirts papildu finansējums, tās kapacitāte ir pietiekama, lai pārbaudītu visus atļauju saņēmējus. Turklāt pēdējos gados arī ir samazinājies to personu skaits, kas iesniedz pieteikumus to saņemšanai. Līdz tam nebija sabalansētas Drošības policijas iespējas pārbaudīt visas personas, kas pretendē uz atļaujas saņemšanu, tādējādi radot riskus valsts drošībai, norādīja Jansons. 

Jansons pieminēja kādu liecinieku, kura teiktais žurnālā publicētajās sarunās radot aizdomas, ka grozījumi likumā iesniegti Saeimā privātās interesēs, jo, iespējams, kādai personai bijušas slēptas īpašuma tiesības vienā uzņēmumā. Runa ir par 2011. gadā izdarītajiem grozījumiem likumā, kas paredzēja iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļaujas arī tiem, kas veikuši ieguldījumus kādas kapitālsabiedrības pamatkapitālā 100 000 latu apmērā. Tas radot aizdomas, ka grozījumi, iespējams, tikuši virzīti nolūkā veicināt kāda projekta īstenošanu Zaķusalā. Priekšlikuma iesniedzējs bija deputāts Ainārs Šlesers, kurš, iespējams, bijis līdzīpašnieks arī firmā, kas vēlējās īstenot projektu. 

Deputāts Andrejs Judins (Vienotība) rosināja atklāt diskusiju, vai nav jārunā par savtīgumu situācijā, kad deputāts, kuram, iespējams, "slēpti pieder daļas kādā uzņēmumā", virza priekšlikumu savās biznesa interesēs, kā izriet no sarunām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume un prokurors Māris Leja paskaidroja, ka nav gūti pierādījumi, kas norādītu uz slēptām īpašuma tiesībām. Tāpat nav pierādīts, ka priekšlikums Saeimā būtu virzīts nelikumīgā veidā, kad par tā lobēšanu ir piedāvāta nauda vai citi mantiski labumi.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 5. septembra, numurā!

Top komentāri

Lemberga ņirga
L
Bezcerīgi. Divi deputāti, kas pārstāv tautas intereses pret trijiem deputātiem, kas pārstāv Lemberga, Šķēles, Šlesera un citu zagļu intereses. Uzvar vairākums.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
TAS NOZĪMĒ TIKAI VIENU > ŠIEM KUNGIEM LATVIJA IR PILNĪGI PIE PAKAĻAS ! UN TAS NOZĪMĒ TIKAI TO KA ARĪ LATVIJAI IR JĀATŅEM ŠIEM KUNGIEM JEBKURAS PILNVARAS ! VARBŪT PAT PILSONĪBA !
Klaudija
K
Latvijas valsti pedejos 27 gadus vada oligarhi, laupitaji, banditi, izdzimteni, idioti, egoisti, alkatigie kretini un latvieus tautas slepkavas un tad vel kads ir iedomajiesm ka sos banditus, teroristus kads tiesas un sodis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas