Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Rīgas satiksmē aizdomas par līdzekļu izsaimniekošanu atklājošu datu noplūdi

Otrdien pašvaldības SIA Rīgas satiksme Autostāvvietu datu ievades operatoru telpā negaidīti tika uzstādīta videonovērošanas sistēma, tāpat visā autostāvvietu teritorijā notika videonovērošanas sistēmas profilakse un informācijas sistēmas pārbaude, vēsta portāls pietiek.com.

Šie vērienīgie pasākumi, kas, pēc portāla rīcībā esošām ziņām, notikuši pēc Rīgas satiksmes vadītāja Leona Bemhena rīkojuma, tika veikti, uzņēmuma vadībai saņemot nepatīkamas ziņas par apjomīgu datu noplūdi par autostāvvietu maksas apsaimniekošanu vairāku gadu garumā un, domājams, pašvaldības uzņēmumam nodarītiem daudzu tūkstošu latu zaudējumiem.

Pietiek zināms no avotiem Rīgas satiksmē, runa ir par sistemātisku draugu būšanu, kas vairāku gadu garumā izpaudusies, neiekasējot soda naudas par maksas autostāvvietu izmantošanu no uzņēmuma vadības darbiniekiem, to ģimenes locekļiem, citām uzņēmuma vadībai tuvām personām un arī Rīgas pašvaldības amatpersonām, tostarp Satiksmes departamenta darbiniekiem.

Pietiek zināms, ka no vairākiem desmitiem, iespējams, pat simtiem personu gadiem ilgi nav iekasētas uzskaitītās soda naudas par šo personu automašīnu atstāšanu ielu malās, kur parastajiem rīdziniekiem par automašīnas atstāšanu uz stundu jāmaksā ievērojamas summas.

Šīm Rīgas satiksmes vadībai tuvajām personām piederošajām automašīnām, kontrolieriem saņemot zvanu no augšas, riteņu bloķēšanas iekārtas tikušas nomontētas, neiekasējot no šīm personām samaksu, savukārt soda naudas nav iekasētas, kā oficiālo iemeslu minot, piemēram, autostāvvietas datora sabojāšanos.

Pēc Pietiek aprēķiniem, tikai pagājušā gada laikā vien šāda draugu būšana pašvaldības uzņēmumam izmaksājusi vismaz 20 tūkstošus latu, taču iespējams, ka patiesā summa ir ievērojami lielāka. Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis otrdien Pietiek atzina, ka patiešām "šodien Autostāvvietu teritorijā, ieskaitot datu ievades operatoru telpu, veikta videonovērošanas sistēmas profilakse". Taču viņa skaidrojums bija, ka "datu ievades operatoru telpā videonovērošanas sistēma uzstādīta, lai izslēgtu nepiederošo personu atrašanos telpā un datu ieguvi nepiederošajām personām. Papildus atzīmēsim, ka ar videonovērošanu saistītie uzstādīšanas un uzturēšanas darbi tiek veikti atbilstoši LR pastāvošās likumdošanas prasībām".

Taču Zaķis nevēlējās atbildēt uz jautājumu, kura konkrētā Rīgas satiksmes amatpersona devusi šādu rīkojumu, kā arī uz jautājumiem, kur tik lielā steigā iegādāta nepieciešamā tehnika, kas ir bijis tās piegādātājs un kā noticis šīs tehnikas iepirkums. Zaķis ne noliedza, ne apstiprināja informāciju, ka rīkojumu izdevis tieši Bemhens un ka arī pārējās straujās aktivitātes datu glābšana notikušas tieši ar Bemhena ziņu. Savukārt pats Bemhens uz šo jautājumu atbildēt nevēlējās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas