Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rimi pārtrauc enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem

Sākot ar ceturtdienu, 6.novembri, SIA Rimi Latvia savos veikalos pārtrauks enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem, informē Rimi Latvia pārstāve Dace Valnere.

Viņa skaidro, ka šāds lēmums pieņemts, atbalstot mediķu viedokli par enerģijas dzērienu negatīvo ietekmi uz jauniešu veselību.

Par aizliegumu nepilngadīgām personām iegādāties enerģijas dzērienus Rimi veikalos vēstīs informatīvi plakāti, kas tiks izvietoti pie enerģijas dzērienu tirdzniecības plauktiem un kasu zonā.

Savukārt kasieri pirms šo dzērienu pārdošanas aicinās pircējus uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, lai pārliecinātos, vai klients ir sasniedzis pilngadību.

Valnere atzīmē, ka Rimi līdz šim ir iesaistījies diskusijās, kur kopā ar ekspertiem un Veselības ministrijas pārstāvjiem mudinājis ierobežot enerģijas dzērienu pārdošanu un lietošanu jauniešu vidū, taču uzņēmums lēmis negaidīt attiecīga likumprojekta apstiprināšanu Saeimā un brīvprātīgi pārtraukt enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem.

Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais skaidro, ka enerģijas dzērienu iegāde visbiežāk ir impulsīvs pirkums, jo īpaši jauniešu vidū. Tāpēc jau vairākus gadus Rimi veikalos enerģijas dzērieni netiek izvietoti kasu zonā. Tāpat Rimi veikalos ir aizliegts izvietot reklāmas un citu informāciju, kas mudinātu pirkumu grozā likt tieši enerģijas dzērienus.

"Tā rezultātā ik gadu vidēji par 3-9% samazinās arī pircēju pieprasījums pēc tiem. Ceram, ka mūsu iniciatīva un pilnīgs tirdzniecības aizliegums nepilngadīgajiem vēl vairāk mazinās enerģijas dzērienu izplatību jauniešu vidū," norāda Turlais.

Kā ziņots, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes 2013.gadā veiktais pētījums par enerģijas dzērienu lietošanu uzrāda satraucošus datus par ievērojami palielināto enerģijas dzērienu patēriņu bērnu un pusaudžu vidū. Aptuveni 68% pusaudžu vecumā no 10 līdz 18 gadiem lieto enerģijas dzērienus ikdienā.

Pētījuma dati liecina, ka gandrīz puse jeb 49% šo pusaudžu patērē vairāk nekā 250 mililitrus enerģijas dzēriena dienā. "Augsti hroniskie" lietotāji - 12% - mēnesī patērē vidēji septiņus litrus enerģijas dzērienu, kas ir aptuveni 2240 miligrami (mg) kofeīna mēnesī. "Augsti akūtie" enerģijas dzērienu lietotāji - arī 12% - uzņem vismaz 1,065 litrus enerģijas dzērienu vienā lietošanas periodā, tātad vismaz 320 mg kofeīna.

Mediķi atgādina, ka enerģijas dzērienus nedrīkst lietot grūtnieces, māmiņas, kuras baro mazuļus ar krūti, bērni līdz 12 gadu vecumam, cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību pacienti, kā arī cilvēki ar lieko svaru. Tāpat arī tie, kas lieto medikamentus, kuru darbību pastiprina vai nomāc kofeīns.

Kā ziņots, SIA Rimi Latvia apgrozījums pērn bija 672,33 miljoni eiro, kas ir par 6,6% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 630,8 miljoni eiro. Tikmēr uzņēmuma peļņa pērn sarukusi par 4,3% - no 12,73 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 12,18 miljoniem eiro 2013.gadā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas