Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rossija RTR aizliegums var novest pie tiesāšanās

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) paziņojusi, ka pieņemts vienbalsīgs lēmums aizliegt retranslēt programmu Rossija RTR Latvijas teritorijā trīs mēnešus no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Jurists, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai norādīja vairākus riskus šāda lēmuma pieņemšanas gadījumā, kas varētu radīt tiesvedību ne tikai Latvijā.

Programmas Rossija RTR raidītājs varētu vērsties Eiropas Komisijā par Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas pārkāpšanu, un tas Latvijai varētu draudēt ar prāviem izdevumiem, jo programma Rossija RTR tiek translēta no Zviedrijas, kas ir ES dalībvalsts, līdz ar to šīs programmas retranslēšanas kārtību, arī pārtraukšanu, regulē ES direktīva. Turklāt jāņem vērā - pat ja Latvijas nacionālās tiesas instances NEPLP lēmumu atzīs par tiesisku, tas nekavēs Rossija RTR vērsties ar prasību Eiropas Komisijā.

NEPLP par pamatojumu programmas aizliegšanai min Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 26. panta 3.-5. punkta pārkāpumu. Šie punkti nosaka, ka TV kanāli savu programmu saturā nedrīkst ietvert mudinājumu uz naida kurināšanu vai aicinājumu diskriminēt kādu personu vai personu grupu dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes, valstspiederības, reliģiskās piederības vai pārliecības, invaliditātes, vecuma vai citu apstākļu dēļ, kā arī aicinājumu uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants Dienai uzsvēra, ka Rossija RTR gadījumā šie punkti ir klaji pārkāpti, uz to norādot arī vairāki juristi un eksperti, tostarp arī Drošības policija. Dienas aptaujātais jurists gan sacīja, ka problēma ir tā, ka Rossija RTR raidītājs, Krievijas uzņēmums NCP RUSMEDIACOM, nav uzskatāms par Latvijas jurisdikcijā esošu elektronisko plašsaziņas līdzekli, tāpēc tam nevar piemērot administratīvo atbildību par EPLL pārkāpšanu.

Visu Rūtas Kesneres rakstu lasiet pirmdienas, 7.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas