Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ryanair parādi lidostai Rīga sasnieguši 2,2 miljonus eiro

Īru zemo cenu lidsabiedrība Ryanair jau ilgstoši kavē maksājumus par atsevišķiem no lidostas Rīga saņemtajiem pakalpojumiem un kavētie maksājumi sasnieguši jau 2,2 miljonus eiro, svētdien vēstīja LTV raidījums de facto.

Cik ilgi parādi krājušies un kādu naudas summu tie sasnieguši ne lidostas Rīga vadība, ne arī tās darbu uzraugošā Satiksmes ministrija gan atteikusies atklāt, jo tas esot komercnoslēpums. Vienīgais, ko amatpersonas atzīst - parāds ir un tas turpina pieaugt.

"Lidostai noteikti ir jārisina šī situācija, jo viennozīmīgi, tas nav pieļaujams, kad attiecīgi pakalpojumu ņēmējs nenorēķinās par saņemtajiem pakalpojumiem. Tātad lidostai būtu jāizvērtē tās iespējamie rīcības varianti, kā šo naudu būtu jāiekasē," sacīja Satiksmes ministrijas Valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Kā parāda summa varēja sasniegt tādus apmērus, atbildes nav. Turklāt amatpersonas patlaban arī negrasās sniegt prasību tiesā par parādu piedziņu, lai gan nenoliedz, ka šāda iespēja tiek vērtēta. Ryanair katru gadu uz un no lidostas Rīga pārvadā vairākus simtus tūkstošu ceļotāju un tieši tāpēc lidostas vadība līdz šim nav vēlējusies attiecības ar lidsabiedrību bojāt.

"Saimnieciski ir jāredz, ka mēs nedrīkstam uzreiz ar kādu uzsākt tiesvedību un pazaudēt klientu, tad ir jāmēģina viņus saprast, kas ir par pamatu un kādu apmaksas grafiku varētu piemērot nākotnē, lai kompānija spētu norēķināties, nevis, lai mēs tagad pasakām, mēs jūs neapkalposim un zaudēt varbūt klientu par labu kādai no Baltijas lidostām vai kā citādi, kur tiešām cilvēki var atrast diplomātisku pieeju lietām. Tā, ka es to nesauktu par acu pievēršanu," skaidroja lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aldis Mūrnieks.

Noprotams, ka kājas nemaksāšanai aug nosacījumos, kādus savulaik Latvija piedāvāja Ryanair, lai iespēju lidot lēti no Rīgas nodrošinātu. Nav noslēpums, ka īru lidsabiedrība savulaik pieprasījusi dažādus labumus, lai uz Rīgu vispār lidotu. Tagad šie nosacījumi atspēlējušies pašai lidostai.

Līgumu ar Īrijas zemo cenu lidsabiedrību Ryanair lidosta Rīga parakstīja pirms astoņiem gadiem. Tolaik to parakstīja toreizējais satiksmes ministrs Ainars Šlesers. Un joprojām šis līgums kalpo par argumentu, kāpēc šī lidsabiedrība lidostai Rīga par atsevišķiem sniegtajiem pakalpojumiem nemaksā.

Skandalozo līgumu savulaik par neizdevīgu valstij atzina gan Valsts kontrole, gan vētīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Un tieši šī līguma dēļ, kā vismaz noprotams no lidostas pagaidu vadītāja teiktā, Ryanair par atsevišķiem pakalpojumiem negrib maksāt. Arī visas iepriekšējās sarunas par līguma nosacījumu maiņu beigušās bez vērā ņemamiem rezultātiem.

Savulaik noslēgtā līguma neizdevīgumu nu atzīst arī Satiksmes ministrija. Ja jau līgums tik neizdevīgs, kāpēc to nelauž uz neslēdz jaunu?  Iespējams pie vainas risks, ka īru lidsabiedrība valsti varētu ieraut dārgā tiesvedībā vai lidojumus novirzīt uz kādu no konkurējošām reģiona lidostām. Tāpēc šobrīd izvēlēta taktika - censties vienošanos panākt sarunu ceļā, lai gan kā atzina Anrijs Matīss: "Tās sarunas ir ļoti sarežģītas un principā cik ir bijuši mēģinājumi šim līgumam pieķerties klāt un mēģinājumi risināt šo jautājumu ir cietuši neveiksmi."

Tikmēr pats Ryanair par nemaksāšanas iemesliem lidostai klusē. de facto pēc būtības tā arī nesaņēma atbildes uz kompānijas pārstāvei uzdotajiem jautājumiem. Lidsabiedrība ne apstiprina, ne arī noliedz parāda esamību - vienkārši atsakās sniegt komentārus. "Ryanair nekomentē un neiesaistās baumās un spekulācijās," rakstiskā atbildē de facto sacīja lidsabiedrības  pārdošanas un mārketinga vadītāja Baltijā un Skandināvijā Elina Hakkarainen. Bez atbildes palika arī de facto jautājums, vai Ryanair piekristu savulaik noslēgtā līguma nosacījumu maiņai un kādi tam būtu priekšnoteikumi. Viss gan liecina, ka aviokompānija līguma grozīšanā nav ieinteresēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas