Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Akcīzes nodoklī pērn par alkoholu iekasēti 82,86 miljoni latu

Pērn akcīzes nodokļa ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem, neskaitot alu, pastāvīgi palielinājušies. To lielā mērā veicinājis pakāpeniskais, bet stabilais legālā alkohola patēriņa kāpums – 2012.gadā legālo alkoholisko dzērienu realizācijas rādītāji ir par 5% augstāki nekā 2011.gadā, liecina Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Alkohola aprites dati.

2012.gadā par alkoholiskajiem dzērieniem, neskaitot alu, kopumā akcīzes nodoklī iekasēti 82,86 miljoni latu un tas ir par 2,85 miljoniem latu vairāk nekā 2011.gadā.

Pēc VID Alkohola aprites datiem 2012.gadā legālajam patēriņam Latvijā nodoti 4 972 000 dekalitri (dal) alkoholisko dzērienu, kas par 4% vairāk nekā 2011.gadā.

Kopējā patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu struktūrā 2012.gadā vislielāko īpatsvaru (75,6%) sastāda alus, degvīna un pārējo spirtoto dzērienu aizņem nepilnus 13%. Tomēr būtiski augstākās nodokļa likmes dēļ akcīzes nodokļa ieņēmumu struktūrā šī grupa nosaka dominējošo lomu – 71%.

Kopumā realizācijai nodotā degvīna apjoms, salīdzinot ar 2011.gadu, ir nedaudz mazinājies - par 0,74%, toties konjakam un brendijam ir vērojams kāpums - par 11,93%.

ARTA valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers, analizējot tirgus tendences, secina: "Pašlaik Latvijā ir nobremzēta nelegālā tirgus attīstība. Lielu pieaugumu litros veido stiprinātie vīni, kokteiļi un sidri. Procentuāli pieaugums ir arī liķieriem, konjakiem un brendijiem. Diemžēl jākonstatē fakts, ka vairākums patērētāju dod priekšroku pēc iespējas lētākam un stiprākam alkoholam. Tātad – stipruma un cenas attiecībai."

VID dati liecina, ka lielāko komersantu pēc patēriņam Latvijā nodotā alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, apjoma 2012.gadā Top 5 ir: AS Latvijas Balzams, AS Cēsu alus, SIA Liviko, SIA Latalko, SIA Altia Latvia.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas