Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Alkoholam jā, mēbelēm – nē

Līdz ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu šā gada 9. novembrī valstī ir ieviesti vairāki epidemioloģiskie ierobežojumi. Tajā skaitā ir noteikts ierobežojums tirdzniecības centru darbībai brīvdienās un svētku dienās, tāpat ir noteikts, ka strādāt nedrīkst veikali, kuru tirdzniecības platība pārsniedz 10 000 kvadrātmetru.

Ierobežojumi attiecas uz tādiem tirdzniecības centriem kā Spice, Alfa, Mols, Dole, Domina, Galerija Centrs, Galerija Rīga, Akropole u. c. Brīvdienās un svētku dienās nedrīkst strādāt tādi veikali kā Ikea, K Senukai, Cenu klubs, arī daļa Depo veikalu. Tajā pašā laikā strādāt drīkst, piemēram, visi Spirits&Wine veikali, jo to platība nepārsniedz 10 000 kvadrātmetru.


No 100 paliek 17

Līdz ar to, piemēram, Galerijā Centrs brīvdienās un svētku dienās no teju 100 veikaliem, kafejnīcām un pakalpojumu sniegšanas vietām strādā tikai 17. Līdzīga situācija ir arī citos tirdzniecības centros. Savukārt, piemēram, veikalu ķēdei Depo no četriem Rīgas veikaliem brīvdienās nestrādā divi, tāpat nestrādā veikali Daugavpilī un Liepājā, toties tirdzniecības vietas ir atvērtas Rēzeknē, Jēkabpilī un Valmierā. 

Lielai daļai tirdzniecības centru to darbības ierobežojumi ir tik jūtīgs jautājums, ka par to nevēlas runāt. Tā, piemēram, SIA Linstow Center Management, kam pieder tirdzniecības centri Alfa, Mols, Origo, Dienai norāda, ka ierobežojumu ietekme uz tirdzniecības centru ekonomiskajiem rādītājiem ir komerciālas dabas jautājums, kas netiek komentēts. Tāpat gan SIA Linstow Center Management, gan tirdzniecības centrs Akropole atsakās komentēt, vai nomniekiem, kuri ar valdības lēmumu nedrīkst strādāt brīvdienās un svētku dienās, ir samazināta nomas maksa. 

Jāatgādina, ka jau ārkārtas situācijas laikā pavasarī, kad bija šādi paši ierobežojumi, vairāki tirdzniecības centru nomnieki sūdzējās, ka no tirdzniecības centru puses nav nekādas pretimnākšanas nomas maksu samazināšanā.

Savukārt tirdzniecības centri apelēja pie nepieciešamības veikt komunālos maksājumus, kas esot līdzšinējā apmērā, tāpat kā nekustamā īpašuma nodoklis. 

Vienīgais izņēmums ir Siguldas tirdzniecības centrs Šokolāde. Tā juriste Vineta Ošecka pauž, ka valdības noteiktie ierobežojumi noteikti ietekmē Šokolādes ekonomiskos rādītājus. Par to liecina tas, ka tirdzniecības centra iznomātājs no tiem nomniekiem, kuri ar valdības lēmumu nedrīkst strādāt brīvdienās un svētku dienās, par šīm dienām neiekasē nomas maksu. Tas, protams, samazina ienākumus. Tiesa, komunālo pakalpojumu samaksas kārtība paliek līdzšinējā. Ošecka bilst, ka līdz ar pretimnākšanu nomniekiem tirdzniecības centra īpašnieks vēlētos saņemt no Siguldas pašvaldības atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. 


Sāpīga sezonalitāte

Tirdzniecības centrā Akropole Dienai norāda, ka brīvdienās un svētku dienās joprojām strādā 50 veikali no vairāk nekā 100. Tāpat brīvdienās un svētku dienās restorāni izsniedz ēdienu līdzņemšanai, ja tas iegādāts attālināti. Tirdzniecības centrā arī uzsver, ka epidemioloģisko prasību ievērošanā ieguldīti 20 000 eiro. Tostarp visi gaiteņos esošie eskalatori ir aprīkoti ar automātiskiem rokturu UV dezinfekcijas mehānismiem, kas nodrošina pastāvīgu rokturu apstrādi ar ultravioleto gaismu. Rūpējoties par gaisa kvalitāti, ventilācijas sistēmas turpina darboties svaiga gaisa režīmā.

Ja runā par ierobežojumu radītajiem zaudējumiem, tad Akropolē atzīst, ka par to vēl pāragri spriest. 

Savukārt lielveikala Stockmann mārketinga direktore Dace Kokina skaidro: ''Mēs kā tirgotājs varam nodrošināt drošu iepirkšanās vidi un vēlamies iet šo ceļu, nevis ierobežot tirdzniecību brīvdienās. Bet protams, pašreiz darbība ir ierobežota un pārdošanas apjomi samazinās tādās kategorijās kā modes, mājas un kosmētikas preces. Šobrīd vēl pāragri spriest par konkrētiem skaitļiem, tie būs atkarīgi no ierobežojuma apjoma un ilguma, kas šobrīd nav prognozējams.'' 

Par attiecībām ar nomniekiem Kokina norāda – ja ierobežojumi būs spēkā ilgstoši, tirdzniecības uzņēmumiem būs grūtības samaksāt esošo nomas maksu. Šobrīd tiek gaidītas ziņas par kompensācijas mehānismiem no valsts, lai varētu piemērot atbilstošu darbības taktiku. Stockmann vadības ieskatā nepieciešamie atbalsta mehānismi būtu nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, atliktie nodokļu maksājumi, dīkstāves pabalsti un subsidētās darba vietas darbiniekiem, apgrozāmo līdzekļu aizdevumu pieejamība. 

Kokina vēl piebilst, ka valstij, sniedzot atbalstu, būtu jāņem vērā sezonalitāte.

''Stockmann darbībai brīvdienu ierobežojumi Ziemassvētku sezonā radīs ievērojami negatīvākas sekas nekā no augusta līdz oktobrim,'' uz pašsaprotamo norāda mārketinga direktore. 


Grāmatnīcu gadījums

Ierobežojumu kontekstā interesants fenomens ir grāmatnīcas, kuras drīkst darboties arī brīvdienās un svētku dienās. Vairumā tirdzniecības centru tās izvietotas augšējos stāvos, kur teju visi pārējie veikali ir slēgti. Līdz ar to ir jautājums, vai tirdzniecības centru apmeklētāji dodas uz augšējiem stāviem, lai iegrieztos grāmatnīcā. Kā liecina Dienas novērojumi, pagājušās nedēļas nogalē tirdzniecības centros izvietotās grāmatnīcas bija maz apmeklētas.

Grāmatnīcas Jānis Roze Reklāmas daļas vadītāja Ilze Veisbārde stāsta, ka pašlaik tiek analizēti finanšu dati par pēdējo nedēļas nogali, lai saprastu, vai turpināt darbu grāmatnīcām visos tirdzniecības centros, kur tās izvietotas. Veisbārde teic, ka vismazāk darbs ir ietekmēts tām grāmatnīcām, kuras atrodas tirdzniecības centru pirmajos stāvos, kā tas ir Origo. Daudz sarežģītāka situācija ir Galerijā Centrs, kur grāmatnīca atrodas ceturtajā stāvā, un Spicē, kur grāmatnīca atrodas otrajā stāvā, taču  brīvdienās un svētku dienās nedarbojas eskalators.

Pašlaik gan tirdzniecības centri, gan grāmatnīcas gaida tālākos valdības lēmumus, vai netiks noteikti vēl stingrāki ierobežojumi. Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) tvīto: ''Katra iepirkšanās veikalā ar ģimeni (ja iepirkšanās grupā nav objektīvas vajadzības), pieliek kādu dienu klāt striktākiem ierobežojumiem, vairāk inficētiem un stacionētiem. Padomā, pirms dodies uz veikalu.''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas