Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

ĀM ārvalstu augstskolām latviešu valodas apguvei dāvinās Latviešu valodas dialektu atlantus

Ārlietu ministrija tuvākajā laikā plāno ar diplomātisko pārstāvniecību starpniecību 27 ārvalstu augstākajām izglītības iestādēm latviešu valodas, literatūras un kultūras apguvei nosūtīt dāvinājumu _Latviešu valodas dialektu atlants - Fonētika, portālu Diena.lv _informēja Ārlietu ministrijā.

Atlantus saņems augstākās izglītības iestādes Eiropas valstīs - Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā, Čehijā, Ungārijā, Francijā un Austrijā, kā arī Krievijā M.Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, ASV Sietlas Vašingtona universitāte un Ķīnā, Pekinas Svešvalodu universitāte.

Latviešu valodas dialektu atlants - Fonētika ir apjomīgs lingvistisks pētījums par latviešu runāto valodu visā Latvijas teritorijā: 512 izloksnēs atbilstoši pagastu vēsturiskajam iedalījumam 20.gadsimta pirmajā pusē.

Atlanta sagatavošanas darbi un aptaujas tika sāktas jau pirms 70 gadiem Jāņa Endzelīna un Veltas Rūķes-Draviņas vadībā, vēlākos gados valodas materiālu vākšanu ir vadījušas Latvijas Zinātņu akadēmijas valodnieces dialektoloģes Elfrīda Šmite, Benita Laumane, Anna Stafecka u.c. Visu fonētikas daļas izstrādi pēdējos gadu desmitos veicis valodnieks un diplomāts Alberts Sarkanis. Materiālu vākšanā un atlanta tapšanā milzīgu ieguldījumu ir devuši Latviešu valodas institūta filologi, Latvijas Universitātes, Liepājas Universitātes, Daugavpils universitātes docētāji un studenti, daudzie latviešu valodas skolotāji, novadpētnieki un nesavtīgie entuziasti visos Latvijas novados.

Latviešu valodas dialektu atlantā arī ir iekļautas 118 kartes ar komentāriem un plašiem kopsavilkumiem angļu valodā. Plašais un kartogrāfiski apkopojošais materiāls ir lieti noderīgs visos akadēmiskajos institūtos, universitātēs un pētniecības centros Latvijā un ārvalstīs, kuros tiek studēta un pētīta latviešu valoda kā viena no divām dzīvajām baltu valodām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas