Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Apdrošināšanas izplatītājiem būs jāveido iekšējās ziņošanas mehānisms

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likumu, kas paredz apdrošināšanas izplatītājiem pienākumu veidot iekšējās ziņošanas mehānismu.

Ministrijā skaidroja, ka prasība veidot iekšējos ziņošanas mehānismus ir saistīta gan ar pēdējā desmitgadē pastiprināto regulējumu naudas atmazgāšanas, krāpniecības un kukuļošanas apkarošanas jomās, gan ar augošo izpratni biznesa vidē par labas pārvaldības nozīmi un riskiem reputācijai un veiksmīgai komercdarbībai.

Pēc ministrijā paustā, 2015.gadā OECD aptaujā par godprātību biznesā un korporatīvo pārvaldību 86% uzņēmumu atbildēja, ka tiem ir mehānisms, kā darbinieki var ziņot par korporatīviem pārkāpumiem.

"Iekšējā ziņošanas mehānisma mērķis ir izveidot skaidru, viegli pieejamu un drošu veidu, kā darbinieki var informēt par pārkāpumiem un riskiem, kurus tie novēro, veicot darba pienākumus. To var nodrošināt, nosakot, par kādiem pārkāpumiem nodarbinātie var ziņot, kam un kādā veidā, un kā šie pārkāpumi tiks izskatīti. Darbiniekiem, kuri ir liecinieki pārkāpumam, vispirms jābūt iespējai atklāt to iekšēji, nebaidoties par netaisnīgu rīcību no darba devēja puses. Līdz ar to, ja šāda iekšēja ziņošanas mehānisma nav, tad pastāv maza iespēja, ka darbinieks izrādīs iniciatīvu ziņot par iespējamiem un faktiskiem pārkāpumiem. Turklāt darbiniekam, nezinot iekšējās ziņošanas mehānismu, neveidojas izpratne par to, kā tas ir jādara, kam ziņojums ir jāiesniedz un kā ziņojumu izskata un vai vispār tas tiek izskatīts. Ieviešot šādu prasību, darbiniekam veidosies apziņa, ka viņš var tikt uzklausīts un viņam nav jābaidās ziņot par pārkāpumiem," pauda FM.

Likumprojekts paredz, ka par pārkāpumiem ikviena persona varēs ziņot Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).

FM izstrādātais likumprojekts arī paredz atteikties no piesaistītajiem apdrošināšanas aģentiem un paredz pārejas periodu to pārreģistrācijai par apdrošināšanas aģentu vai apdrošināšanas papildpakalpojuma starpnieku. Ar Latvijas Apdrošinātāju asociāciju un Finanšu nozares asociāciju (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) panākta vienošanās par atteikšanos no piesaistītajiem apdrošināšanas aģentiem. Tāpat likumprojekts paredz, ka apdrošināšanas papildpakalpojuma starpniekus reģistrē apdrošinātāji un apdrošināšanas brokeri.

Likumprojekts arī paredz, ka par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeri var būt tikai juridiska persona. Līdz šim par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeri varēja būt gan fiziska, gan juridiska persona. Šādas izmaiņas veiktas, jo kopš 2005.gada 15.aprīļa, kad spēkā stājās Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likums, FKTK nav reģistrējusi nevienu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeri - fizisku personu. Minētās izmaiņas atbalsta arī Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija un Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācija.

Top komentāri

TrollisJT
T
Slikta reputācija - risks veiksmīgai komercdarbībai? Vai tiešām? Nevar , bļjaģ, būt!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas