Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Aprīlī Liepājas metalurgam jāsamaksā UniCredit 7,78 miljoni eiro

Metalurģijas uzņēmumam AS Liepājas metalurgs aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai UniCredit S.p.A 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā.

No šīs summas 6 128 456 eiro (4 307 103 lati) ir pamatsumma, bet 1 651 994 eiro (1 161 028 lati) - aizdevuma procenti, informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Kārtējais maksājums bankai ir jāveic 30.aprīlī. Patlaban ar UniCredit S.p.A. sāktas sarunas par izmaiņām aizdevuma līgumā, bet nav zināms, vai tiks pieņems lēmums par izmaiņām aizdevuma atmaksas grafikā līdz kārtējam maksājumam, tas ir līdz 30.aprīlim, tāpēc pastāv iespēja, ka būs jāveic kārtējais maksājums.

Galvojumu valsts vārdā par Liepājas metalurga saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apjomā pret banku UniCredit 2009.gada 30.decembrī izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše. Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,72 miljoni latu).

Līdz šim Liepājas metalurgs izpildījis visas saistības, kas izriet no valsts galvotā aizdevuma un galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līgumiem. Valsts interešu aizsardzību nākotnē nodrošina valsts galvotā aizdevuma ķīlas, ko, sākot piedziņu, nepieciešamības gadījumā varētu realizēt.

Biznesa portāla Nozare.lv rīcībā esošajā ziņojumā par finanšu situāciju Liepājas metalurgā teikts: pastāv būtisks risks, ka Liepājas metalurgs nespēs nodrošināt 30.aprīļa pamatsummas maksājumu un valstij kā galvotājai būs jāveic šis maksājums uzņēmuma vietā.

Ziņojumā norādīts, ka Liepājas metalurgs nav ievērojis vairākas prasības, kas izriet no Finanšu ministrijas un uzņēmuma noslēgtā galvojuma apkalpošanas un uzraudzības līguma attiecībā uz savlaicīgu informācijas sniegšanu, piemēram, Liepājas metalurgs nav veicis laicīgu līgumā noteikto revidēto 2010.gada finanšu pārskatu iesniegšanu Finanšu ministrijā.

Ziņojumā teikts, ka Finanšu ministrija sākusi dialogu ar UniCredit, SACE S.p.A un Simest S.p.A. par valsts galvotā aizdevuma pamatsummas maksājumu atlikšanu.

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš 26.martā pēc valdības sēdes norādīja, ka uzņēmums sācis dialogu ar Itālijas banku UniCredit un Finanšu ministrija kopā ar Valsts kasi šajās sarunās piedalās, taču kredīta restrukturizācija ir jāpanāk pašam uzņēmumam. Ja tas netiks tuvākajā laikā panākts, tad aprīlī paredzētā valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu četru miljonu latu apmērā veiks Valsts kase, norādīja Āboliņš. Viņš piebilda, ka valsts galvojums ir nodrošināts ar ķīlām, līdz ar to, pat ja šo maksājumu aprīlī veiks Valsts kase, tā nebūs neatgriezeniski zaudēta nauda, jo ķīla nosegs izdevumus.

Valsts galvojuma nodrošināšanai Liepājas metalurgs ieķīlāja ķermeniskos pamatlīdzekļus kā lietu kopību un modernizējamā tēraudkausēšanas ceha ēkas, inženierkomunikācijas un zemes gabalu 132 409 kvadrātmetru platībā Liepājā, Brīvības ielā 94.

Pēc modernizācijas pabeigšanas pēc Finanšu ministrijas pieprasījuma sertificēts vērtētājs veica valsts galvojuma nodrošinājuma pārvērtēšanu. Uzņēmuma nekustamo īpašumu vērtība 2012.gada oktobrī tika noteikta 26,7 miljonu latu apmērā, jauniegādātās iekārtas 2012.gada septembrī novērtētas 53,9 miljonu latu vērtībā, bet Liepājas metalurga kustamā manta novērtēta 28,2 miljonu latu vērtībā. Kopējā galvojuma nodrošinājuma vērtība ir 108 759 400 latu, teikts biznesa portāla Nozare.lv rīcībā esošajā ziņojumā par finanšu situāciju rūpniecības uzņēmumā.

Kā norādīts ziņojumā, auditori pauduši bažas, ka sertificēts vērtētājs novērtējuma sagatavošanā nav pielietojis pilnvērtīgu metodoloģiju un tādējādi ķīlas vērtība, kas aprēķināta saskaņā ar izmaksu aizvietošanas metodi, varētu neatspoguļot patieso ķīlas vērtību. Finanšu ministrija nosūtījusi Liepājas metalurgam rakstisku pieprasījumu papildu nodrošinājuma sniegšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas