Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Apšauba Ikšķiles centrālā laukuma metu konkursa godīgumu

Izraudzīts Ikšķiles centrālā laukuma projekta veidotājs, tomēr izskan šaubas, vai viss norit godīgi un domes pasūtījumu nesaņems pašvaldībai pietuvināts uzņēmums, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Ikšķilē jau ilgāku laiku tiek domāts par pilsētas centrālā laukuma izbūvi. Pirms pieciem gadiem sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāji noraidīja iepriekšējās domes virzīto pilsētas centra detālplānojuma projektu. Šogad pašvaldība izsludināja jaunu metu konkursu. Pieteiktas tika četras vīzijas. Aptuvenās aplēses liecina, ka kopumā laukuma izbūve varētu izmaksāt vismaz pusmiljonu latu.

Viens no kritiķu pārmetumiem – domes izstrādātais konkursa nolikums šoreiz nav ļāvis izpausties ar idejām un līdz ar to visi iesniegtie projekti ir pārāk līdzīgi iepriekš jau noraidītajam. „Esošajam metu konkursam darba uzdevumā bija ierakstīts, ka Peldu iela ir jāpagarina un jāsavieno ar Birzes ielu. Tas ir ierobežojošs. Šajā mirklī speciālisti nevarēja piedāvāt citu risinājumu, jo viņi būtu izkrituši atlases kārtā, jo nav izpildījuši konkrētu punktu darba uzdevumā,” norāda domes opozīcijas pārstāve Iveta Mežaraupe (Apvienība iedzīvotāji).

Tāpat bažas izskan par konkursa norisi un finansējumu. Domes opozīcija pie varas esošajiem pārmet atsevišķu firmu lobiju. Un pauž aizdomas, ka arī šajā konkursā viss nav noritējis godīgi. Proti, ka uzvaras laurus atkal, iespējams, guvusi firma A Vide, kura vairākus pašvaldības pasūtījumus jau saņēmusi iepriekš. Šaubas par objektivitāti radījis arī fakts, ka šoreiz konkursa žūrijas komisijā iekļauts bijušais firmas darbinieks – transportbūvju inženieris Oskars Koemecs.

Domes izpilddirektors Guntars Kurmis gan problēmu tajā nesaskata. Turklāt, lai arī idejas izvērtētas un jau zināms par labāko atzītais projekts (ar devīzi Ikšķilei. Drošai un svētkus mīlošai!), vēl nav atvērti konkursa pieteikumi. Līdz ar to firmas nosaukums, kam uzticēta tālākā projekta realizācija – detālplānojuma un tehniskā projekta izstrāde –, būšot zināma tikai maija beigās.

„Manas iesniegtās aploksnes nav atvērtas un es nezinu, kas ir iekšā. Un A Videi kā jebkuram uzņēmējam, kas strādā projektēšanas jomā ir tiesības veikt šo vīzijas iesniegšanu, tāpat kā jebkuram. (..) Tad, kad mēs būvējām stadionu Ikšķilē šis žūrijas loceklis bija stadiona eksperts, kas ekspertēja stadiona projektu. Toreiz viņam neviens neko nepārmeta,” uzsver Kurmis.

Tāpat Kurmis norāda – neviens no iesniegtajiem metiem neesot atrisinājis visus uzdotos uzdevumus. Līdz ar to pirmā vieta nav piešķirta, bet otrās vietas ieguvējam sava izstrādātā vīzija būs krietni jāpapildina.

Savukārt par piesaistāmo finansējumu centrālā laukuma izbūvei vēl esot pāragri spriest – pašvaldība vērtēs konkrētā brīža iespējas un mēģinās piesaistīt projektam arī Eiropas naudu. Visticamāk, projekts tikšot realizēts vairākās kārtās aptuveni divu gadu laikā.

Domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, sākotnēji paužot neizpratni par De facto interesi un apvainojot žurnālistus angažētībā, sastopoties ar kameru, intervijai tomēr piekrīt. Vienlaikus gan viņš uzsver, ka neko daudz par konkursu nezina, bet viss notiekot saskaņā ar likumu. „Šeit ir tā procedūra valstī noteiktā likumdošanas kārtībā, izejot no mūsu pašvaldības, domes pieņemtajiem lēmumiem,” norāda Trapiņš.

No trim žūrijas komisijā pieaicinātajiem neatkarīgajiem ekspertiem, kas nav pašvaldības pārstāvji, skaidrot un pamatot savu nostāju un komisijas lēmumu piekrīt tikai SIA Metrum teritorijas plānotāja Māra Kalvāne. Viņa norāda – lai gan par labāko atzītais projekts vēl tiks papildināts, kopumā iesniegtās idejas vērtējamas pozitīvi. Kalvāne arī uzsver, vērtēšana noritējusi godīgi, lai gan žūrijas komisijas locekļu viedokļi atšķīrušies un, piemēram, viņai favorīts bijis cits.

„Pašvaldībai bija svarīgi iegūt kādu ar ko sadarboties tālāk. Tā kā viens pašvaldības ziņā bija šis transports būtiskāks, tad tomēr žūrijas lielākā daļa, vērtēja šo transportu nedaudz augstāk. Es no savas puses vairāk viņus virzīju, ka ir šī publiskās ārtelpas attīstība, šī laukuma telpiskās vides attīstība ir svarīga,” atzīst Kalvāne.

A Vides pārstāvji savu dalību konkursā pagaidām ne apstiprina, ne noliedz.
Tomēr jebkurā gadījumā, kad būs izstrādāts projekta galīgais variants, pašvaldībai par detālplānojumu jārīko sabiedriskā apspriešana un tad piedāvājumu atkal varēs vērtēt iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas