Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aptauja: 33% Latvijas iedzīvotāju Rail Baltica projektu vērtē ļoti pozitīvi

Latvijā 33% iedzīvotāju ļoti pozitīvi vērtē dzelzceļa līnijas Rail Baltica projektu, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā pirms diviem gadiem, aģentūrai LETA pavēstīja SIA Eiropas Dzelzceļa līnijas komunikācijas vadītāja Rita Voronkova, atsaucoties uz aptaujas datiem par iedzīvotāju informētību un attieksmi par Rail Baltica projektu.

Kopumā 81% Latvijas iedzīvotāju atbalsta Rail Baltica projektu, bet 33% to vērtē ļoti pozitīvi. 2016.gada nogalē ļoti pozitīvi noskaņoti par Rail Baltica projektu bija 25% iedzīvotāju.

Aptaujas rezultāti liecina, ka kopējais Latvijas iedzīvotāju informētības līmenis par Rail Baltica projektu ir pieaudzis. Vērtējot informētību par projekta Rail Baltica īstenošanu, 74% no 2018.gadā veiktās aptaujas dalībniekiem atzina, ka ir informēti par Rail Baltica  projekta īstenošanā paveikto, salīdzinājumam - 2016.gadā 50% bija dzirdējuši par projekta realizāciju, bet nepārzināja detalizēti projekta virzību.

Pirms diviem gadiem 50% aptaujāto galvenā asociācija ar projektu bija, ka Rail Baltica ir dzelzceļš caur Baltijas valstīm uz Eiropu, bet 2018.gadā 34% aptaujāto atklājuši, ka Rail Baltica raisa asociācijas ar dzelzceļu, 11% - ar ātrvilcienu un ātrumu, un vēl 11% - ar labu, modernu un inovatīvu nākotnes projektu.

Voronkova skaidroja, ka iegūtie dati arī atklāj, ka pieaug atbalsts Rail Baltica projektam un izpratne, kā tieši tas  var ietekmēt mūs katru personīgi ikdienas dzīvē. 2016.gadā 22% aptaujāto atbalstu projektam pamatoja ar to, ka pārvietošanās kļūs ātrāka, 19% norādīja, ka valstij būs ekonomiski ieguvumi, bet 18%, ka projekta realizēšana kopumā saistās ar valsts attīstību un progresu. Savukārt 2018.gadā 40% atbalstu projektam pamatoja ar to, ka Rail Baltica izbūve veicinās mūsdienīgumu, attīstību un tuvinās Latviju ar Eiropas Savienību, 16% apliecināja vēlmi un gatavību Rail Baltica dzelzceļa līniju izmantot nākotnē, 16% norādīja, ka ceļot kļūs ērtāk, bet 13% - ka pārvietošanās kļūst ātrāka.

Pērnā gada nogalē veiktajā aptaujā kā nozīmīgākie ieguvumi no Rail Baltica izbūves tiek minēta labāka satiksme ar Eiropas valstīm, labāka satiksme ar kaimiņvalstīm, kā arī, ka dzelzceļa līnijas esamība piesaistīs vairāk tūristu.

Kā nozīmīgs projekta īstenošanas aspekts novērtēts tas, ka no Rail Baltica izbūves būs ilgtermiņa pienesums ekonomikai, ka projekts atstās pozitīvu ietekmi uz jaunu darba vietu rašanos, ka projekta īstenošana stiprinās Baltijas valstu starptautiskās attiecības.

Salīdzinot pērn veiktās aptaujas un 2016.gadā iegūtos datus, rezultātu analīze apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji daudz lielākā mērā no Rail Baltica īstenošanas saskata pozitīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku, darba tirgus attīstību un kaimiņvalstu attiecību stiprināšanu.

Iedzīvotāju aptauju Latvijas interneta vidē veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums Berg Research. Aptaujas gaitā tika aptaujāti 1007 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Eiropas Dzelzceļa līnijas ir projekta Rail Baltica ieviesējs Latvijā. Eiropas Dzelzceļa līnijas veic projekta Rail Baltica realizēšanu Latvijā atbilstoši finansēšanas līgumam starp INEA (Innovation and Networks Executive Agency) un trīs Baltijas valstu kopuzņēmumu RB Rail, kas ir vadošais projekta koordinators vienlaikus Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas