Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aptauja: Latvijā 80% jauniešu veiksmīgas karjeras galvenie kritēriji ir laba alga

Lielākā daļa jeb 80% aptaujāto Latvijas jauniešu uzskata, ka veiksmīgas karjeras galvenais kritērijs ir laba alga, liecina mobilo sakaru operatora Bite Latvija un pētījumu kompānijas Norstat Lavija veiktās aptaujas dati.

Tikpat jeb 80% jauniešu norādīja, ka veiksmīgas karjeras svarīgākais kritērijs ir iespēja darīt to, kas interesē un patīk, savukārt 40% atzīmēja, ka būtiski ir gūt iespēju apgūt jaunas prasmes un iepazīt jaunus cilvēkus.

Katrs desmitais jaunietis kā vienu no veiksmīgu karjeru raksturojošo kritērijiem minēja darbu starptautiskā uzņēmumā.

Aptaujas dati liecina, ka 43% aptaujāto jauniešu uzskata, ka laba alga pēc nodokļu nomaksas ir 1000 līdz 1500 eiro robežās un 21% jauniešu par tādu uzskata virs 1501 eiro pēc nodokļu nomaksas. Kopumā 64% respondentu ir pārliecināti, ka laba darba alga ir, sākot no 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, kas ir krietni augstāks nekā vidējais atalgojums valstī pērn. Kā liecina sludinājuma portāla "CV Online Latvia" dati, 2017.gadā Latvijā vidējā alga pēc nodokļu nomaksas bija ap 900 eiro.

Aptaujā secināts, ka katrs desmitais aptaujātais jaunietis ir pārliecināts, ka paaugstinājums ir jāsaņem jau pirmajā darba gadā, bet 45% uzskata, ka tam ir jānotiek pirmo trīs gadu laikā. To, ka paaugstinājums ir atkarīgas no darbinieka prasmēm un sasniegtajiem rezultātiem, atzīst 39% jauniešu. Latvijas Darba devēju konfederācijas un sabiedriskās organizācijas Junior Chamber International aptaujas rezultāti liecina, ka tieši darba rezultātus kā pārliecinošu argumentu paaugstinājuma piešķiršanai min 80% Latvijas darba devēju.

Kā noskaidrots aptaujā, lielākais vairums jeb 91% jauniešu kā būtiskāko darba pieteikšanās kritēriju norādīja darba pieredzi. Tāpat aptaujātie jaunieši uzskata, ka darba devēji pievērš uzmanību specifiskām prasmēm, piemēram, 75% jauniešu atzīmēja, ka darba devēji vērtē svešvalodu un dažādu nestandarta programmatūru zināšanas, savukārt 62% norādīja izglītību.

Savukārt, kas attiecas uz jauniešu nodarbinātību Latvijā, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī gada ceturksnī vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem ekonomiski aktīvi bija 37% iedzīvotāju. Bezdarba līmenis šajā vecuma grupa veidoja 14,7%, kas gandrīz divas reizes augstāks nekā visā valstī kopumā.

Aptauja veikta sadarbībā ar Norstat Latvija šī gada jūlijā, aptaujājot 546 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Aptauja īstenota, sākot Bite Latvija jauniešu iniciatīvu "Jauno talantu dienas, kuras mērķis ir palīdzēt jauniešiem iekļauties darba tirgū.

Kā ziņots, Bite Latvija pērn strādāja ar 91,642 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 1,7 reizes un bija 12,664 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. Bite Latvija 100% kapitāldaļas pieder Bite Lietuva UAB, kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas Providence Equity Partners uzņēmums.

Bite Latvija pamatdarbība ir mobilo sakaru priekšapmaksas un pēcapmaksas pakalpojumi, kā arī mobilā interneta pakalpojums.

 

Top komentāri

krieva
k
ģeņģi jestj milai moi , ģeņeg net h u i s toboi .
Uldis
U
Tas nozīmē, ka 20% ir idioti, kuriem karjera nav alga?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas