Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptauja: Vairākums Latvijas iedzīvotāju pensijas vecumā nevēlas strādāt

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju savas vecumdienas vēlētos pavadīt ceļojot un atpūšoties, un tikai 5% labprāt turpinātu darba gaitas arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, aģentūru LETA informēja bankas Citadele pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas valstu iedzīvotāju aptauju.

Ceļot un atpūsties pensijas vecumā vēlētos 44% Latvijā, 38% Lietuvā un 31% Igaunijā. Par regulāru ceļošanu biežāk domā sievietes un gados jaunāki iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Mierīgi pavadīt vecumdienas savās mājās vēlētos 25% Latvijā, 24% Lietuvā un 31% Igaunijā. Aptaujas dati liecina, ka šī vēlme palielinās, iedzīvotājiem kļūstot vecākiem, kamēr kāre pēc ceļošanas gluži pretēji - samazinās.

Savukārt 6% Latvijas respondentu vecumdienas neplāno, jo prognozē, ka līdz pensijas vecumam nenodzīvos. Līdzīgās domās ir 7% Lietuvā un 5% Igaunijā. Šādu viedokli biežāk pauž 50 līdz 59 gadus veci respondenti, kuriem līdz pensijas vecumam atlicis mazāk nekā 15 gadu.

Vien 5% Latvijā, 3% Lietuvā un 6% Igaunijā redz sevi turpinām profesionālā darba gaitas arī vecumdienās. Šādu viedokli biežāk pauž iedzīvotāji, kuri ir vistuvāk pensijas vecumam, proti, vismaz 60 gadus veci, kā arī individuālas saimnieciskās darbības veicēji un respondenti, kuri ikdienā ieņem vadošus amatus.

Tikai 4% Latvijas iedzīvotāju vecumdienās vēlētos pārcelties uz dzīvi ārzemēs. Visvairāk dzīvi ar ārzemēm saista Igaunijā - 9%, savukārt Lietuvā tā domā 6% aptaujāto.

Vēl 8% Latvijā, 5% Lietuvā un 11% Igaunijā norāda, ka vecumdienās labprāt attīstītu kādu hobiju.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Latvijas iedzīvotāju plāniem vecumdienās banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2024.gada janvārī, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 3000 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas