Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Apzinās veselīga uztura nozīmi; ievērošana pieklibo

Lai arī 77% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ēst veselīgi ir svarīgi, ikdienā to dara tikai 54% iedzīvotāju, savukārt tikai 48% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas, atklāj Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti. Tikmēr speciālisti uzskata, ka šāds rezultāts nav apmierinošs, kārtējo reizi atzīmējot saslimšanas riskus. Situācija gan gadu no gada nedaudz uzlabojas - sabiedrība par šo tēmu izrāda interesi, otrdien lasāms avīzē Diena.

Lielai daļai Latvijas cilvēku piemīt dažādi sliktie ēšanas paradumi, piemēram, katrs otrais atzīst, ka dažkārt ēd pirms gulētiešanas, 87% mēdz uzkost, skatoties TV, savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% atzīst, ka pārāk daudz uzturā lieto saldumus. Tāpat izplatīta parādība ir arī pārēšanās un papildu sāls pievienošana ēdienam, tā piemīt 30% aptaujāto. Tomēr satraucošākais ir tas, ka puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nelieto sabalansētu uzturu un ēd to, kas kārojas. Turklāt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% ēd neveselīgu ēdienu.

Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas Uzturs vadītāja Lolita Neimane Dienai gan atzīmēja, ka ne vienmēr cilvēki prot novērtēt, kas ir sabalansēts, daudzveidīgs uzturs. Cilvēks varbūt nemaz neēd tik labi vai slikti, kā viņš domā. Kā piemēru viņa min faktu, ka nereti 1. kursa studenti nespēj konkrēti atbildēt uz jautājumu, kas tad ir veselīgs uzturs. Jā, zina, ka uzturam jābūt sabalansētam, bet, cik, piemēram, daudz dienā jāapēd svaigu dārzeņu un augļu, nevar pateikt neviens. Savukārt, ja pieņem, ka šiem 48% iedzīvotāju zināšanas par to, kas ir veselīgs uzturs, ir tiešām labas, tad rezultāts ne pavisam nav apmierinošs.

Par veselīgu uzturu un dzīvesveidu stingri iestājas veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Arī viņa 50 gadu plānā, ar kuru tiks panāks, ka Latvijā dzīvo veselākie cilvēki pasaulē, vairāki mērķi izvirzīti tieši saistībā ar uzturu. Piemēram, mērķis līdz 2056. gadam ir samazināt cukura un to saturošo produktu lietošanu par 75%, savukārt svaigi dārzeņi un ogas ik dienas uzturā būtu jālieto pilnīgi visiem.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 31.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas