Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ar āmuļu terapiju pret vēzi

Līdz 2020. gadam paredzēts veikt virkni pasākumu, lai uzlabotu veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti onkoloģijas pacientiem. Speciālisti tam redz ieguvumus ilgtermiņā un lielāko daļu ieceru slavē, taču pretrunīgu reakciju radījis fakts, ka plānots izvērtēt arī homeopātiskās un antroposofās medicīnas lietošanas iespējas vēža pacientiem. Atsevišķs finansējums gan tam nav paredzēts, tomēr pēc izvērtējuma tiks lemts, vai to iekļaut klīniskajās vadlīnijās.

Homeopātija pret vēzi

Ministrijas izstrādātais Veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna projekts onkoloģijas jomā 2017.–2020. gadam ir visaptverošs, bet sašutumu sabiedrībā izsaukusi tajā ietvertā atziņa, ka līdz šim nav pietiekami izvērtēta homeopātiskās un antroposofās medicīnas izmantošana onkoloģisko pacientu ārstēšanā. Informācija Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā liecina, ka "antroposofā medicīna ir komplementārā ārstniecības metode, kas papildina konvenciālo medicīnu ar antroposofo skatījumu. Tā ir vispusīga medicīnas pieeja cilvēkam, kas ietver visus jaunākos medicīnas tehnoloģiju sasniegumus, savienojot tos ar gadu simtiem uzkrāto pieredzi cilvēka ārstēšanā. Mūsdienu sasniegumi tiek apvienoti ar zināšanām, kas ietver kopsakarības un izmaiņas pacienta fiziskajā ķermenī, dvēseliskajā vai astrālajā un garīgajā vai psihes – personības līmenī. Tā ir uz pacientu vērsta individuāla medicīnas pieeja, kur zāļu un citu terapiju izvēle pamatojas uz cilvēka personību un individualitāti, veicinot pacienta dabisko pašatveseļošanās spēju". Plāns paredz šā gada laikā izvērtēt iespējas, ko varētu sniegt šādas ārstēšanas iespējas. 

Veselības ministrijā Dienai skaidro, ka šo priekšlikumu iesniegusi nozares profesionālā asociācija Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība sabiedriskās apspriedes laikā. Turklāt pret to neesot saņemti iebildumi no citām profesionālajām organizācijām, tajā skaitā onkologu asociācijām. VM pārstāvis Oskars Šneiders arī uzsver, ka papildu finansējums izvērtējuma veikšanai nav paredzēts. Tomēr laiks gan. Attiecīgi konkrēto izvērtējumu veiks ārsti un nozares speciālisti, apkopojot jau esošo pētījumu rezultātus par konkrēto ārstniecības līdzekļu efektivitāti, bet pēc tam sagatavos priekšlikumus NVD par to iekļaušanu onkoloģijas klīniskajās vadlīnijās. Pēc tā arī dienests varēs izvērtēt, vai ir pietiekams pamatojums, lai iekļautu homeopātijas ārstniecības līdzekļus klīniskajās vadlīnijās.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 17. janvāra, numurā!

 

Top komentāri

NVD?
N
NVD viedoklis nav. Vai kāds var izskaidrot ko NVD dar? Apkopo viedokļus?
Diena, lūdzu
D
Vai Diena varētu padalīties ar linku. NVD mājas lapā neatrodu ...
reptilis
r
No sākuma būtu jānoskaidro -ko mēs saprotam ar Homeopātiju? Ir zāles ,kuras tiek iegūtas no augiem....ir augu uzlējumi...ir zāles ,kuras tiek iegūtas no sēnēm ....,bet ir kaut kādi n-tie atšķaidījumi,kuri pretendē uz zāļu godu. Būtu jānoskaidro - kur šarlatānisms,kur reāla ārstēšana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas