Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ar eID kartēm Saeimas vēlēšanās balsot nevarēs

Saeimas vēlēšanās tomēr nevarēs balsot, izmantojot elektronisko identifikācijas karti (eID) karti, bet gan tikai pasi, ceturtdien, galīgajā lasījumā skatot izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā, nolēma deputāti.

Līdz ar to piedalīties vēlēšanās nevarēs tie, kuri Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) pasūtījuši un saņēmuši tikai eID kartes, kas arī atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu likumam ir pilnvērtīgs personu apliecinošs dokuments, kas izmantojams gan Latvijā, gan arī derīgs ceļošanai Šengenas zonā.

Saeimas deputāts Valdis Liepiņš (Reformu partija) vēstīja, ka Latvijā vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju ir personas apliecības, bet nav pases, kas varētu būt skaidrojams arī ar to, ka eID kartes iegūšana izmaksā lētāk nekā pase.. Tomēr, neskatoties uz šo statistiku, piedalīties vēlēšanās ar šo dokumentu nevarēs.

Iemesls, kāpēc eID karti nevar izmantot vēlēšanās, skaidrojams ar to, ka parlamenta vēlēšanās netiek izmantoti vēlētāju reģistri un eID kartē nav iespējams iespiest spiedogu, kas liecinātu, ka cilvēks jau ir nobalsojis Saeimas vēlēšanās. Līdz ar to PMLP pirms nākamruden gaidāmajām Saeimas vēlēšanām tiem, kuriem patlaban ir tikai e-ID kartes, būs jānosūta brīdinājums, ka vēlēšanās varēs nobalsot tikai ar pasi.

PMLP portālam Diena.lv precīzus datus par to, cik cilvēkiem ir eID karte, bet nav pase, līdz ar to liegta iespēja piedalīties Saeimas vēlēšanās, solīja sniegt vēlāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas