Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Arī cietuši bērni ekspertīzes gaida mēnešiem

Ja policija piesaka vardarbībā cietušu bērnu uz tiesu psihiatrijas ekspertīzi, visticamāk, rindā nāksies gaidīt diezgan ilgi - pat trīs mēnešus, Diena uzzināja Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC), kas vienīgais veic tiesu psiholoģijas un psihiatrijas ekspertīzes.

Rindas ir tāpēc, ka uz šīm ekspertīzēm ik mēnesi noteiktas kvotas - valsts apmaksā noteiktu pakalpojumu daudzumu. Pārējie nepilngadīgie vai pieaugušie cietušie vai aizdomās turētie gaida rindā, un gaidīšanas ilgums var radīt problēmas lietas izmeklēšanā. Par vienu šādu ieilgušu lietu, kur sievieti izvaroja viņas bijušais draugs, Diena rakstīja pagājušajā nedēļā.

Naudas maka turētāja Veselības ministrija (VM) pieļauj, ka policijai vajadzētu noteikt prioritātes - kurās lietās ekspertīze nepieciešama steidzami, kuras var gaidīt. Pagaidām šis jautājums ar citām iestādēm vēl nav izdiskutēts.

Jau vairākus gadus ir problēmas ar garām rindām uz ekspertīzēm, taču skaļi tās izskanēja pēc tam, kad pērn klusām un bez lielām diskusijām Saeima atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas, samazinot maksimālo sankciju, pārklasificēja netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgajiem (līdz 14 gadiem) no «smaga» nozieguma uz «mazāk smagu». Tas nozīmē to, ka policija izmeklēšanās laikā var varmāku paturēt ieslodzījumā īsāku periodu. Dzimumnoziegumu izmeklētāji sarosījās, norādot, ka ļoti grūti veikt izmeklēšanu ierobežotajos termiņos, ja turklāt vismaz trīs mēneši jāgaida uz obligāto tiesu psiholoģijas un psihiatrijas ekspertīzi.

«Lai gan likumā rakstīts, ka šīs ekspertīzes ir procesuāla darbība, tomēr tās finansē kā medicīnas pakalpojumus no veselības aprūpes budžeta,» situāciju kā savādu raksturo Rasma Klotiņa, RNCP galvenā tiesu psihiatrijas eksperte. VM sabiedrisko attiecību pārstāve Egita Pole uzsver, ka šīs ekspertīzes ir ļoti pieprasītas. Piemēram, salīdzinoši nesen bijis gadījums, kad pēc kāda nelāga notikuma ekspertīzes bija jāveic visai klasei.

Ja policija sāk izmeklēšanu un nosaka ekspertīzes dažus mēnešus pēc bērna seksuālas izmantošanas un bērns uz ekspertīzi tiek pusgadu pēc pāridarījuma, bērns var daudz ko izmeklēšanai svarīgu neatcerēties, norāda R. Klotiņa.

Tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertīzes ir obligātas kriminālprocesos, kur bērns cietis seksuālā vardarbībā, Diena uzzināja Valsts policijā. «Dažreiz mums ir jāpierakstās vairāki mēneši uz priekšu,» saka Armands Lubarts, Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 4. nodaļas (kura izmeklē dzimumnoziegumus) priekšnieks. Jāgaida esot divi, trīs un reizēm pat četri mēneši rindā. Taču RPNC Diena uzzināja, ka bērniem ekspertīzes cenšas veikt prioritāri.

Par to, kā padarīt ekspertīzes pieejamākas, VM iestādes Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Lapiņa norāda: «Ekspertīžu pieejamības jautājums būtu jārisina starp iesaistītajām nozarēm, jo veselības nozare var atvēlēt konkrētu finansējumu sava budžeta ietvaros.» Ja kādos gadījumos nepieciešams ekspertīzes veikt īsākā periodā, tad, iespējams, varot detalizētāk vērtēt, jau nosūtot uz ekspertīzēm, katra gadījuma steidzamības nepieciešamību, vai arī jāmeklē papildu līdzekļi ārpus veselības nozares budžeta. Šogad no veselības aprūpes budžeta tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertīzēm iedalīti 131,9 tūkstoši latu, pērn - 133,2, savukārt 2010. gadā - 96,7 tūkstoši latu, kā arī togad vēl 5,8 tūkstošus piešķīra no Finanšu ministrijas līdzekļiem «neparedzētiem gadījumiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas