Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Arī Kuldīgā top sava Gaismas pils

Arī Kuldīgā šobrīd top sava Gaismas pils - bibliotēka, kurā būs vieta 50 000 grāmatām. Bibliotēka durvis vērs 2011.gadā, vēstī Latvijas Avīze.Kuldīgas novada galvenā bibliotēka atradīsies celtnē, kas septiņus gadus bijusi pamesta un pakļauta laikazoba ietekmei. Projekta pieteikumu par sinagogas ēku kompleksa pārbūvi toreizējā Kuldīgas dome Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā iesniedza 2008.

gada rudenī."Sinagogas projekts ir ļoti interesants, apzināti ielikts vecpilsētā, lai atdzīvinātu mūsu pilsētas vēsturisko centru. Kuldīgas Galvenā bibliotēka būs īpaša, jo tās veidolā tiks respektēta trīs kultūrslāņu mijiedarbība – tiks saglabāts celtnes vēsturiskais gars, netiks noliegts padomju laika pienesums un ēkai tiks pievienots mūsdienu saturs," laikraksts citē Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu.Otrā pasaules kara laikā Kuldīgas ebreju kopiena tika iznīcināta, tāpēc sinagogas komplekss pieder Kuldīgas pašvaldībai. Tas sastāv no trim ēkām: 1875.gadā cara Aleksandra II valdīšanas laikā celtās sinagogas, lūgšanu nama un ebreju kapličas. Sinagogas un lūgšanu nama vēsturiskie plāni nav atrasti, arhitektu rīcībā bija tikai seni attēli: viens ar sinagogas interjeru un dažādu periodu ēkas ārskati. Vēl 1945.gadā Kuldīgas sinagogas interjers bijis tikpat kā neskarts, bet 50.gados tā pārbūvēta par kinoteātri. Tolaik telpas kardināli izmainītas, tomēr tajās joprojām atrodamas kolonnas, kas balstījušas otrā stāva galeriju, nojaušams arī altāra apjoms. Padomju laika pārbūves rezultātā sinagoga ieguvusi trīs stāvus, otrajā izbūvēta kinozāle, bet altāra vietā – ieeja. Kopš 2003.gada ēka stāvēja tukša un neizmantota.Pašreizējā pilsētas bibliotēka atrodas ārpus centra, turklāt nepiemērotās telpās. Savukārt vecā sinagoga atrodas Kuldīgas vecpilsētā. Projekta kopējās izmaksas ir 1,538 miljoni latu, notiek 1,307 miljonus latu ir ERAF finansējums, bet valsts budžeta dotācija ir 92 tūkstoši latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas