Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arī Liepājā savvaļas ūdensputniem konstatēta augsti patogēnā putnu gripa

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) arī Liepājas ezerā diviem bojāgājušiem gulbjiem ir konstatējis augsti patogēno putnu gripu, informēja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nekādā gadījumā novārgušus putnus nenest uz mājām vai dzīvnieku patversmi, jo, ja atvestais putns izrādīsies inficēts, nāksies likvidēt visus mājās vai patversmē mītošos putnus.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt atbildīgiem un ziņot par atrastiem bojāgājušiem savvaļas ūdensputniem, informējot PVD Dienvidkurzemes pārvaldi, zvanot pa tālruni 63 401 900, 63 401 902 vai arī uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67 027 402. PVD speciālisti izvērtē katru konkrēto situāciju un tiek pieņemts lēmums par turpmāko rīcību. Informāciju var nodot arī Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Vides nodaļai pa tālruni 63 404 745 vai 63 404 744.

Jau iepriekš tika ziņots, ka Latvijā ir vairāki gadījumi, kad mirušiem ūdensputniem - paugurknābja gulbjiem un pīļu dzimtas putnam - konstatēta augsti patogēnā putnu gripa - akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās putna orgānu sistēmās.

PVD arī informējusi, ka Eiropas valstīs cirkulējošie putnu gripas apakštipi neapdraud cilvēku veselību, taču slimība ir nopietns drauds putnkopības nozarei Latvijā.

PVD skaidro, ka augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Slimības klīniskās pazīmes ir pēkšņa un strauja slimības norise, nespēks, atteikšanās no barības, izspūrušas spalvas, grīļīga gaita, smakšana. Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm.

2021.gadā augsti patogēnā putnu gripa savvaļas putniem konstatēta 21 Eiropas valstī, bet mājputniem 17 Eiropas valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas