Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Arī mežacūkai konstatēta bīstamā slimība bruceloze

Piektdien saņemtie izmeklējumu rezultāti liecina par brucelozes antivielu klātbūtni kādas Rojas novadā nošautas mežacūkas asinīs. Tas liecina, ka savvaļas cūku populācijā cirkulē bruceloze, kas var apdraudēt mājas cūkas, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Līdz gada beigām PVD laboratoriskai izmeklēšanai plāno nosūtīt vēl 200 mežacūku asins paraugus.

Jau ziņots, ka Talsu novada zemnieku saimniecībā Avoti M 400 cūkām konstatēta bruceloze – hroniska infekcijas slimība, ar kuru var slimot arī mežacūkas.

PVD izmeklēšanai nosūtīja arī vienu mežacūkas asins paraugu un laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprina brucelozes antivielu klātbūtni tajā.

Bruceloze ir zoonoze - slimība, ar kuru var inficēties arī cilvēki, tāpēc īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kas nonāk vai potenciāli var nonākt saskarsmē ar inficētu dzīvnieku, informē PVD pārstāve Ilze Meistere. Riska grupā ir slimības skartās novietnes darbinieki, kā arī cilvēki, kuri medī, apstrādā un patērē mežacūku gaļu.

Medniekiem, apstrādājot nomedīto mežacūku, jāievēro personīgā higiēna - jāizmanto šķidrumu necaurlaidīgi cimdi un jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi. Ja mežacūkas apstrāde ir notikusi mājās, noteikti jādezinficē arī dzīvnieka apstrādes vieta. Mežacūkas gaļa ir rūpīgi termiski jāapstrādā tā, lai tās iekšējā temperatūra gatavošanas laikā sasniegtu vairāk nekā +70 grādu un tāda būtu vismaz piecas minūtes. Personām, kurām ir bijusi tieša saskare ar neapstrādātu mežacūkas gaļu, jūtot izmaiņas veselības stāvoklī, jāapmeklē ģimenes ārstu.

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija (Brucella suis). Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimība ir lipīga un slimie dzīvnieki ir jānokauj. Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ, dzīvnieku saslimšana ar brucelozi rada lielus ekonomiskus zaudējumus saimniecībai.

Brucelozes skartajai zemnieku saimniecībai PVD ir noteicis dzīvnieku pārvietošanas aizliegumu. Saimniecībai aizliegts realizēt cūkas gan uz citām saimniecībām, gan arī pārvietot tās uz kautuvi.

Pārtikas un veterinārais dienests veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmi un iespējamos izplatīšanās ceļus. Pārbaudes veiktas arī saimniecībās, uz kurām vestas cūkas no slimības skartās saimniecības. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti norāda, ka slimība no skartās saimniecības uz citām saimniecībām nav izplatījusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas