Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arī reģionālajās slimnīcās nodrošinās analīzes iedzīvotājiem ar aizdomām par Covid-19

Turpmāk arī piecas reģionālās slimnīcas nodrošinās analīzes iedzīvotājiem ar aizdomām par inficēšanos ar Covid-19 koronovīrusu, trešdien žurnālistiem pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Pēc Cipules vārdiem, diezgan intensīvā darbā panākta vienošanās ar piecām reģionālajām slimnīcām – Daugavpils reģionālo slimnīcu, Rēzeknes slimnīcu, Vidzemes slimnīcu, Liepājas reģionālo slimnīcu un Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu.

Kā skaidroja NMPD vadītāja, ja pacients atbildīs Covid-19 simptomiem, viņš tiks nogādāts uz attiecīgo slimnīcu un tur izolācijā varēs sagaidīt analīžu rezultātus. Neapstiprinoties aizdomām, šiem cilvēkiem būs iespēja doties mājās, savukārt pretējā gadījuma pacients tiks nogādāts uz Latvijas Infektoloģijas centru.

Ar piektdienu, 6.martu, tiks nodrošināta analīžu veikšana sadarbībā ar Centrālo laboratoriju, kas spēs nodrošināt izmeklējumus arī reģionu iedzīvotājiem. Šodien notiks gala konference, lai vienotos par visiem aspektiem attiecībā ar turpmāk pieejamajām diagnostikas iespējām reģionu iedzīvotājiem attiecībā uz Covid-19.

"Tas process būs sarežģīts, bet iespēja ir rasta, un turpmāk reģionu iedzīvotāji netiks vesti uz LIC, bet gan saņems pārbaudes tuvāk dzīvesvietai," piebilda NMPD direktore.

Kā ziņots, Latvijā pirmdien tika apstiprināta pirmā saslimšana ar Covid-19. Kāda rīdziniece 29.februārī ielidoja no Minhenes, pirms tam ceļojot pa vīrusa skarto Itālijas reģionu. Viņa pirmdien kopā ar savu meitu, kurai gan nebija konstatēta Covid-19 infekcija, tika stacionēta Latvija Infektoloģijas centrā, bet jau otrdien abas personas no slimnīcas izrakstītas.

Sievietei slimības simptomi izpaudušies viegli, turklāt atkārtotā Covid-19 analīze nebija pozitīva. Viņai sniegtas rekomendācijas gan par ārstēšanos, gan pašizolāciju uz 14 dienām.

Kopumā Latvijā ar aizdomām par Covid-19 līdz šim izmeklēti 152 pacienti, tostarp 20 bērni.

Savukārt aizvadītajā nedēļā vīruss pirmo reizi tika konstatēts Igaunijā. Saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Otrdien Igaunijā apstiprināts otrais saslimšanas gadījums, un šajā gadījumā saslimušais cilvēks 29.februārī ar lidmašīnu ielidojis Rīgā no Itālijas pilsētas Bergamo un tad ar savu automašīnu devies uz Igauniju.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113.

Pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Valdība otrdien kopuma nolēma piešķirt Veselības ministrijai papildu 2,6 miljonus eiro dažādām vajadzībām, kas saistītas ar jauno koronavīrusu Covid-19.

 

Top komentāri

labs raksts
l
Labs raksts: https://ritvars.wordpress.com/2020/03/03/pirmie-latvija-un-kaiminos-epidemijas-draudi-bija-noversami/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas