Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Arodskolas direktore: Lai veicinātu interesi par tehniskajām zināšanām, jāpiedāvā lielākas algas

Pašlaik profesionālajās vidusskolās un arodvidusskolās audzēkņu skaits pieaug, jo skolēni ir sapratuši, ka iegūt vidējo un profesionālo izglītību vienlaikus ir viņu pašu interesēs, portālam Diena.lv sacīja Saeimas deputāte un bijusī izglītības ministre Ina Druviete (Vienotība).

Jau ziņots, ka Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un tās nozaru eksperti izpētījuši, ka jau pēc četriem gadiem varētu sākt veidoties kritiska situācija darbaspēka nodrošinājumā, kad pieprasījums sāks pārsniegt piedāvājumu. Tuvākajos 3-5 gados pieprasītākās profesijas būs ražošanas iekārtu un mašīnu operatori, tehniķi, inženieri, tehnologi un IT speciālisti, vēstījis Latvijas Radio.

I. Druviete uzsvēra, ka šobrīd ir svarīgi turpināt ceļu, kas uzsākts jau pirms pieciem gadiem, stiprinot sadarbību ar LDDK, jo tieši no viņiem ir atkarīgs, kā tiks formulēts pieprasījums. "Izglītības un Zinātnes ministrija ir gatava pildīt pasūtījumu, bet trūkst gan objektīvu, gan subjektīvu prognožu par to, kas būtu nepieciešams," uzskata I. Druviete.

Deputāte apgalvo, ka šobrīd nevar noteikt, kādas specialitātes nākotnē būs nepieciešamas – tas notiek intuitīvi. "Šī problēma ir sastopama visur pasaulē, jo daudzas specialitātes, kas šobrīd ir pieprasītas, pirms desmit gadiem vispār nepastāvēja. Nekad šis jautājum nebūs gana precīzs," saka I. Druviete.

Viņa gan arī norāda, ka nevajag pārspīlēt, ka visas iemaņas esot jāiegūst mācību iestādē: "Mums jau no bērnudārza bērnam jāmāca spēja mācīties. Jebkuram cilvēkam būtu jābūt gatavam savas plašās specialitātes robežās iegūt specifiskas zināšanas."

Arī Jelgavas Amatniecības vidusskolas direktore norāda, ka šobrīd tiekot aktīvi uzņemti jauni skolēni un audzēkņu skaits ar katru gadu tikai palielinoties. Viņa arī norāda, ka Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ir gatava uzņemt šo skolu absolventus, kas liecinot par to, ka augstskolas novērtē arī profesionālo vidusskolu sniegto izglītību.

"Jaunieši mazāk apgūst fiziku vai matemātiku, tomēr to kompensē praktiskās zināšanas," uzskata J. Rudzīte. "Piemēram, inženieri, vadītāji – ja viņi ir pabeiguši profesionālo skolu, viņi zinās to, ko zina strādnieks, pārzinās viņa prasmes un iemaņas. Zinās, cik ilgā laikā ko var izdarīt un tādejādi viņš būs zinošāks un labāks vadītājs," pauž J. Rudzīte.

Savukārt Daugavpils Valsts tehnikuma direktore Ingrīda Brokāne uzskata, ka visa pamatā ir labs finansējums: "Ja mēs saņemam atbilstošu finansējumu, tad mums būs mūsdienīgas iekārtas, labi kabineti – skolēns redz, ka šeit ir skaisti un viņš nāk šeit mācīties."

Cits jautājums esot darba motivācija, kura, viņasprāt, ir ceļama tikai ar to, ka tiek sakārtotas algu sistēmas. Tādā veidā varētu rasties interese par tehniskajām zināšanām, pieļauj I. Brokāne. "Ja šādu darbu prestižs tiks pacelts, tad arī skolu prestižs celsies," spriež I.Brokāne.

Arī viņa, līdzīgi kā I. Druviete, uzskata, ka situācija tomēr ir uzlabojusies un pieprasījums pēc šīs izglītības sākot augt. "Pie mums nāk audzēkņi ar labākiem vērtējumiem un vispārējās vidējās izglītības iestādes sāk uztraukties, jo mēs kļūstam par konkurentiem. Maksājam stipendiju, piedāvājam darbu," stāsta I. Brokāne.

Direktore uzskata, ka pēc šādas skolas absolvēšanas ir vieglāk iekārtoties darba tirgū. Arī J. Rudzīte norādīja, ka pēc skolas absolvēšanas aptuveni 20% audzēkņu paliek strādāt savā kvalifikācijas prakses vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas