Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ārpus NATO un ES valstu specdienesti interesējas par 11.Saeimas vēlēšanām

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atzīst, ka ārpus NATO un ES valstu specdienestiem ir interese par 11.Saeimas vēlēšanām, taču SAB maksimāli rūpīgi seko līdzi šo specdienestu aktivitātēm. 

Uz aģentūras BNS jautājumu, vai sestdien paredzētās parlamenta vēlēšanas ir piesaistījušas ārpus NATO un ES valstu specdienestu interesi un vai šī interese ir lielāka nekā iepriekšējo vēlēšanu laikā, SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa atbildēja, ka informācijas vākšana par politiskajiem procesiem tradicionāli ir bijusi viena no ārpus NATO un ES esošo valstu dienestu prioritātēm Latvijā.

"Līdz ar to ir pašsaprotami, ka nozīmīgi politiski notikumi un pavērsieni piesaista ārvalstu specdienestu interesi un šā parlamenta vēlēšanas nav izņēmums," uzsvēra SAB preses sekretāre.

Viņa atgādināja, ka pērn 10.Saeimas vēlēšanu laikā jau SAB novēroja ārvalstu specdienestu centienus iegūt detalizētu informāciju gan par priekšvēlēšanu norisēm, gan koalīcijas veidošanas procesu pēc Saeimas vēlēšanām.

Ārvalstu dienestu interešu lokā ietilpa praktiski visas politisko spēku aktivitātes – iekšējie procesi partijās, partijas biedru un partiju savstarpējās attiecības, partiju sadarbība un iespējamā apvienību un jaunu partiju veidošanās, kā arī partiju finansējums.

Ārvalstu izlūkdienesti interesējās ne tikai par ietekmīgākajām politiskajām partijām, bet arī par jaunu politisku spēku veidošanos, kam tika sekots līdzi īpaši detalizēti.

Ārvalstu izlūkdienestu uzdevums bija pēc iespējas savlaicīgāk identificēt nozīmīgu politisko spēku veidošanos, kā arī prognozēt partiju izredzes iekļūt Saeimā un valdošajā koalīcijā.

Detalizētāku informāciju par pašreizējām aktualitātēm pretizlūkošanas darbā SAB gan nevar komentēt publiski, taču tā regulāri tiek sniegta valsts augstākajām amatpersonām.

Rāta-Saliņa gan atgādināja, ka pretizlūkošanas darba ietvaros SAB maksimāli rūpīgi un intensīvi sekojot līdzi ārpus NATO un ES valstu specdienestu aktivitātēm un to radītajiem riska faktoriem.

11.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas