Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ārvalstu specdienestiem interese par iespējamo Saeimas atlaišanu

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atzīst, ka gaidāmais referendums par Saeimas atlaišanu un iespējamās jauna parlamenta vēlēšanas piesaistīs arī ārpus NATO un ES valstu specdienestu interesi.

SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa paskaidroja, ka informācijas vākšana par politiskajiem procesiem tradicionāli ir bijusi viena no ārpus NATO un ES esošo valstu dienestu prioritātēm Latvijā.

"Līdz ar to ir pašsaprotami, ka nozīmīgi politiski notikumi un pavērsieni piesaista ārvalstu specdienestu interesi," piebilda SAB pārstāve.

To, ka ārvalstu specdienesti politisko procesu laikā ir aktīvi, apliecina arī pērn notikušās 10.Saeimas vēlēšanas. Rāta-Saliņa norādīja, ka 10.Saeimas vēlēšanu laikā novēroti centieni iegūt sīku informāciju gan par priekšvēlēšanu norisēm, gan koalīcijas veidošanas procesu pēc Saeimas vēlēšanām.

Ārvalstu dienestu interešu lokā ietilpa praktiski visas politisko spēku aktivitātes – iekšējie procesi partijās, partijas biedru un partiju savstarpējās attiecības, partiju sadarbība un iespējamā apvienību un jaunu partiju veidošanās, kā arī partiju finansējums.

Tāpat ārvalstu izlūkdienesti interesējās ne tikai par ietekmīgākajām politiskajām partijām, bet arī jaunu politisku spēku veidošanos, kam tika sekots līdzi īpaši rūpīgi.

Ārvalstu izlūkdienestu uzdevums bija pēc iespējas savlaicīgāk identificēt nozīmīgu politisko spēku veidošanos, kā arī prognozēt partiju izredzes iekļūt Saeimā un valdošajā koalīcijā.

"Pretizlūkošanas darba ietvaros SAB maksimāli rūpīgi un intensīvi seko līdzi ārpus NATO un ES valstu specdienestu aktivitātēm to radītajiem riska faktoriem. Saprotamu iemeslu dēļ sīkāku informāciju par pašreizējām aktualitātēm pretizlūkošanas darbā Satversmes aizsardzības birojs nevar komentēt publiski, taču tā regulāri tiek sniegta valsts augstākajām  amatpersonām," piebilda SAB pārstāve.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers rosinājis Saeimas atlaišanu. Referendums par šo jautājumu notiks 23.jūlijā. Zatlers savus tālākos plānus, tostarp iespējamo iesaistīšanos politikā, sola atklāt pēc prezidentūras termiņa beigām ‒ 7.jūlija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas