Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ārzemniekiem pirms laulību slēgšanas Latvijā vajadzēs iesniegt plašāku dokumentu klāstu

Valdība otrdien pieņēma grozījumus noteikumos par civilstāvokļa aktu reģistriem, paredzot, ka ārvalstniekiem turpmāk pirms laulību slēgšanas Latvijā nāksies iesniegt plašāku dokumentu klāstu.

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, tie izstrādāti, lai noteiktu, kur glabā vēsturiskos reģistru ierakstus, precizētu, kādi dokumenti jāiesniedz ārzemniekiem pirms laulības noslēgšanas Latvijā, kā arī samazinātu administratīvo slogu attiecībā uz informācijas sniegšanu Tieslietu ministrijai, un nodrošinātu iespēju bērnam mainīt tautības ierakstu pēc tēva vai mātes tautības ieraksta maiņas. 

Anotācijā norādīts, ka, atbilstoši normatīvajam regulējumam, ārzemniekam, kuram ir vairākas valstiskās piederības, jāiesniedz visu attiecīgo valstu kompetento institūciju izsniegtie dokumenti par ģimenes stāvokli. Laulības reģistra ierakstā norāda ziņas par personas valstisko piederību un tās veidu. 

Savukārt praksē novērots, ka ārzemniekiem mēdz būt ne vien vairākas valstiskās piederības, bet arī nodibināta tiesiskā saikne darba tiesisko attiecību vai izglītības jomā ar vēl kādu valsti, kas nav personas pilsonības valsts. Saskaņā ar Civillikumu ir aizliegta jauna laulība personai, kas jau atrodas laulībā. Taču praksē vairākkārt ir bijušas situācijas, kad ārzemnieks dzimtsarakstu nodaļā iesniedz pilsonības valsts izsniegtu izziņu par ģimenes stāvokli ar informāciju, ka personai šobrīd nav spēkā esoša laulība, tomēr izrādījies, ka valstī, ar kuru ārzemniekam ir nodibināta tiesiskā saikne, piemēram, darba tiesisko attiecību jomā, ir spēkā esoša laulība. 

Attiecīgi turpmāk ārzemniekiem būs jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā izziņa par ģimenes stāvokli, ne vien no valsts, kuras pilsonis ir ārzemnieks, bet arī no tās valsts, ar kuru ārzemniekam ir nodibināta tiesiska saikne darba tiesisko attiecību un izglītības jomā.

Tāpat ar anotācijā atzīmēts, ka praksē bieži gadās situācijas, kad vecāki, mainot savu tautības ierakstu tiešā augšupējā līnijā divu paaudžu robežās, vēlas vienlaikus arī veikt papildinājumus bērna dzimšanas reģistra ierakstā, kas saistīti ar tautību. 

Ņemot vērā to, ka bērna interesēm atbilstoša ir iespēja mainīt bērna tautības ierakstu atbilstoši tam, kāds ir kādam no bērna vecākiem, ar grozījumiem noteikts, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja bērnam maina tautības ierakstu uz tēva vai mātes tautības ierakstu pēc tēva vai mātes tautības ieraksta maiņas. Papildinājums veicams, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas