Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Asociācija: VM turpina lobēt ārvalstu zāļu ražotājus

Latvijas Zāļu ražotāju asociācija (LZR) nav apmierināta ar Veselības ministrijas (VM) attieksmi, strādājot pie jaunā zāļu cenu veidošanas modeļa, par kuru plašāka informācija tiks sniegta šodien, informē LZR izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska.

“Veselības ministrija pirmdien, 10.jūnijā, izsūtījusi preses relīzi medijiem par tās rīkotu pasākumu, kurā tiks prezentēts jaunais zāļu cenu veidošanās modelis. Lai arī pasākumā kā viens no dalībniekiem un runātājiem pieteikta Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija, kas pārstāv ārvalstu ražotājus, citiem nozares dalībniekiem dalība pasākumā ir liegta pat kā klausītājiem. Jāuzsver, ka šobrīd nav arī publicēts ziņojums vai jau piedāvātie normatīvo aktu grozījumi, kas ļautu citiem nozares dalībniekiem iepazīties ar VM iecerēm un piedāvājumu. Neskatoties uz to, ka Latvijas Zāļu ražotāju asociācija ir aicinājusi VM iesaistīt asociāciju normatīvo aktu un nozari regulējošo politiku izstrādē, šajā gadījumā šis aicinājums ticis ignorēts un ar asociāciju nav notikušas sarunas vai konsultācijas par jauno zāļu cenu veidošanas modeli un tā potenciālo ietekmi uz Latvijas ražotājiem. Tas savukārt rada pamatotas bažas, ka atsevišķas nozares organizācijas tiek pastiprināti lobētas no VM puses, ignorējot vietējo zāļu ražotāju un arī pacientu intereses, turpinot Latvijas zāļu tirgū nostiprināt ārvalstu ražotāju pozīcijas un ietekmi. Jāuzsver, ka jau šobrīd ārvalstu ražotāji Latvijas zāļu tirgū veido 94%. Šāds ārvalstu ražotāju īpatsvars, kā to pierādījuši jau pēdējo gadu notikumi, rada nesamērīgus riskus medikamentu pieejamības nepārtrauktībai Latvijas pacientiem dažādās ārkārtas situācijās.

LZR aicina Veselības ministriju uz caurskatāmu, atbildīgu un godprātīgu normatīvo aktu un nozari regulējošo politiku izstrādes procesu, nodrošinot visu iesaistīto un ietekmēto pušu viedokļu uzklausīšanu un iesaisti, nevis atsevišķu organizāciju lobiju. Nav pieņemams, ka nozare par tik svarīgu jautājumu pastarpināti uzzina no medijiem un tikai atsevišķām organizācijām, kas piedalās VM organizētās preses konferencēs, ir iespēja iepriekš iepazīties ar modeli un izteikt par to priekšlikumus,” norāda R.Dūrēja-Dombrovska.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas