Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Asociācija: Zemniekiem apdrošināšanas atlīdzībās astoņos mēnešos izmaksāti 18,5 miljoni eiro

Latvijā zemniekiem apdrošināšanas atlīdzībās šogad astoņos mēnešos, kompensējot dažādus zaudējumus, ir izmaksāti kopumā 18,5 miljoni eiro, kas ir par 30% vairāk nekā pirms gada, informēja Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) pārstāvji.

Vienlaikus divu pēdējo gadu laikā atlīdzību izmaksas ir dubultojušās, norāda asociācijā, atsaucoties uz apkopotajiem datiem par lauksaimniecības apdrošināšanu, izmaksātajām atlīdzībām un saņemtajām prēmijām 2023.gada vasaras un rudens sezonā.

2023.gada astoņos mēnešos sējumu un stādījumu apdrošināšanā prēmijās saņemti 1,5 miljoni eiro, tostarp iekļaujot arī valsts atbalstu polišu iegādei, savukārt atlīdzībās izmaksāti 15,5 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir pieaugums par 71%. Tostarp par augusta vētras nodarītajiem zaudējumiem sējumiem atlīdzībās izmaksāti 6,5 miljoni eiro.

Vienlaikus lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanā šogad astoņos mēnešos prēmijās iekasēts 5,1 miljons eiro, kamēr  atlīdzībās izmaksāti trīs miljoni eiro.

Asociācijā atzīmē, ka gada laikā lauksaimniecības kultūrām lielākos postījumus nodarījuši lielie lieti, vētra ar krusu un kailsals. Savu artavu devuši arī meža zvēri un putni.

LAA prezidents Jānis Abāšins skaidro, ka lauksaimniecības apdrošināšanā ir izteikta sezonalitāte - lielāko daļu prēmiju zemnieki maksā agrā pavasarī un vēlā rudenī, un rudens iemaksas vēl nav veiktas. Savukārt absolūti lielākā daļa no visa gada laikā izmaksātajām atlīdzībām ir jau aprēķinātas.

"Tomēr, pat neraugoties uz šo laika nobīdi, diezgan droši varam teikt, ka šogad apdrošinātāji no sējumu apdrošināšanas ir krietnos zaudējumos. Savukārt zemnieki ir pieredzējuši, ka apdrošināšana ir reāla un noderīga finanšu risku vadība," uzsver Abāšins.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis informē, ka šā gada mainīgie un nelabvēlīgie laika apstākļi parāda būtisko nepieciešamību apdrošināt riskus, jo tās saimniecības, kuras apdrošinājušas pārtikas ražošanu, šo gadu spēs pārdzīvot.

Zemnieki var apdrošināt sējumus pret vasaras un ziemas riskiem - izsalšanas, vētras, krusas, lietus, veldres, meža zvēru un arī pret sausuma risku. Apdrošināmo kultūru vidū ir rapši, ripši, kvieši, rudzi, mieži, tritikāle, auzas, pupas, zirņi un griķi.

Jau vēstīts, ka vienlaikus Vācijas apdrošināšanas kooperatīvs "Vereinigte Hagel" ("VH") sējumu apdrošināšanā lauksaimniekiem šogad Latvijā atlīdzībās izmaksājis 19,3 miljonus eiro, kas ir par 63% vairāk nekā 2022.gadā. Apdrošinātājs sadarbojas ar graudkopības kooperatīvu "Latraps".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas