Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Astoņi Jūrmalas domes deputāti pieprasa Ražuka atkāpšanos

Pēc Jūrmalas domes ārkārtas sēdes, kurā netika pieņemts lēmums par jaunu amatu izveidi, domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks (PS) saņēmis astoņu domes deputātu pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi par mēra atbrīvošanu no amata, informē Jūrmalas dome.

Pieprasījumu parakstījuši deputāti Ilmārs Ančāns (Mūsu zeme), Larisa Loskutova (SC), Egmonts Krūmiņš (Jūrmala – mūsu mājas), Vladimirs Maksimovs (Jūrmala – mūsu mājas), Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC), Māris Dzenītis, Raimonds Munkevics (Jūrmala - mūsu mājas). Tāpat dokumentu parakstījusi Dzintra Homka no Sabiedrības citai politikai, kuras pārstāvētā partija ietilpst vienā apvienībā ar Pilsonisko savienību (PS).

R.Ražuks BNS teicis, ka viņam sēde par šo jautājumu jāsasauc divu nedēļu laikā, taču pagaidām viņš vēl nezināja, kad tieši tas varētu būt. R.Ražuks arī norādīja, ka nav saņēmis nekādus paskaidrojumus par to, kādēļ demisija pieprasīta.

Kopumā Jūrmalas domē ir 15 deputāti. R.Ražuks LETA norādījis: "Mēs esam septiņi, kuri nenodos mūsu mērķus."

Par vietniekiem neizlemj

Pirmdien turpinājās sestdien pārtrauktā domes sēde. Tā tika sasaukta, lai lemtu par piecu deputātu, to vidū M.Dzenīša, ierosinātajiem grozījumiem Jūrmalas pilsētas pašvaldības nolikumā, paredzot divu jaunu domes priekšsēdētāja vietnieku amatu izveidi, un grozījumiem valdes nolikumā, kas paredzēja pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību pārvaldīšanu nodot domes valdei.

R.Ražuks sēdē norādījis uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atzinumu par sagatavoto lēmumu projektu neatbilstību normatīvajiem aktiem. Kā kompromisa variantu viņš rosinājis pieņemt daļu no deputātu iesniegtajā lēmumu projektā izvirzītajām prasībām – izveidot divus jaunus domes priekšsēdētāja vietnieku amatus, bet atteikties no valdes priekšsēdētāja vietnieka amata, ko paredzēja deputātu iesniegtais lēmumu projekts. R.Ražuks iesniedza alternatīvu lēmuma projektu, taču tas neguva balsu vairākumu, līdz ar to tika noraidīts.

Savukārt par deputātu iesniegtajiem lēmumprojektiem, viņaprāt, balsot nevarēja, jo tie ir nelikumīgi.

Munkevics: Jūrmalā jānotiek varas pārdalei, jo šobrīd visu pārvalda divi cilvēki

R.Munkevics iepriekš Diena.lv apstiprināja savu dalību M.Dzenīša un vēl četru deputātu rosinātajās izmaiņās. Kā ziņots, kukuļošanā apsūdzētais bijušais Jūrmalas mērs atbrīvots no apcietinājuma un atgriezies darbā pašvaldībā.


R. Munkevics nenoliedz, ka ir konsultējies ar juristiem par domes strukturālām izmaiņām, raizējoties par ierosinājuma likumību. Jāpiebilst, ka līdzīga Jūrmalas pašvaldības struktūra ir bijusi vēl tikai pirms trim mēnešiem, kad to vadīja R. Munkevics – arī viņam bija trīs, dažādas kompetences vietnieki.

“Ņemot vērā to, ka Jūrmalas domē deputāti ievēlēti no daudziem sarakstiem, ir jānotiek varas pārdalei, jo šobrīd visu pārvalda divi cilvēki,” reformu nepieciešamību skaidroja R. Munkevics.

Savukārt M. Dzenītis norādīja: “Jūrmalas domē ir 15 deputāti, kuriem visiem kopā ir jādomā par to, kā pārvaldīt pilsētu. Un pilsētas iedzīvotāji mēru mums nav ievēlējuši tiešās vēlēšanās.” Viņš vērsa uzmanību arī virknei projektu, kuri uzsākti, taču nevainagojas rezultātiem, jo R. Ražuks un viņa vietnieks uzņēmušies pārāk lielu atbildības nastu un paveikt visu vienkārši pietrūkst laika.

R. Munkevics gan iepriekš izteica šaubas, vai pirmdienas sēde beigsies ar lēmuma pieņemšanu. “Līdzīgi kā tas notika sestdien, domāju, ka sēdes vadītājs atradīs formālu iemeslu, lai atliktu balsojumu par šo jautājumu,” viņš prognozēja. Savukārt M. Dzenītis zināja teikt  – pilsētas mērs vairs neiebilst tik asi pret izmaiņām kā tad, kad ierosinājums iesniegts.

Staķe: Nevienā citā pašvaldībā nav trīs vietnieku. Kādēļ tas vajadzīgs Jūrmalai?

Pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) apšaubīja piecu deputātu priekšlikuma lietderību un likumību. “Nevienā citā pašvaldībā nav trīs vietnieku. Kādēļ tas vajadzīgs Jūrmalai? Tās ir liekas izmaksas,” vērtē ministre.

Šobrīd izskatoties ka priekšlikums nav īsti likumīgs. Piemēram, domes deputāti nevar būt kapitālsabiedrību vadītāji, norādīja D. Staķe, kura  ar to bija domājusi lielāko pilsētas kapitālsabiedrību pārvaldīšanu - Jūrmalas ūdens, Jūrmalas siltums, Jūrmalas namsaimnieks,  Dzintaru koncertzāle un Jūrmalas slimnīca. Deputāti rosināja iecelt domes valdes priekšsēdētāju un viņa vietnieku, kuri kontrolē nonāktu kapitālsabiedrības.

Šim viedoklim gan oponēja R. Munkevics un M. Dzenītis. “Šo kapitālsabiedrību daļas pieder pašvaldībai. Kādēļ gan tā nevarētu tās pārvaldīt?” R. Munkevics bija neziņā. Arī M. Dzenītis pauda viedokli, ka ierosinājums ir juridiski korekts, jo strukturālās izmaiņas ir katras pašvaldības kompetence, taču, ja ministrija tajā saskatīs nepilnības, projekta izstrādātāji tās gatavi novērst.

Viņi arī norādīja, ka trīs mēra vietnieku sistēma Jūrmalā ir pastāvējusi vēl pirms dažiem mēnešiem, šādas struktūras uzturēšana paredzēta arī budžetā, līdz ar to nekādu papildus izdevumu struktūras maiņai nebūšot.

(pievienotas pirmās septiņas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas