Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Atkal atvērti daudzi muzeji, dabas takas un Likteņdārzs

Šajā nedēļas nogalē Likteņdārzs atsāk aktīvo sezonu, kas tiks organizēta stingri ievērojot Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju un tās dēļ noteiktos ierobežojumus, aģentūru LETA informēja nodibinājuma Kokneses fonds pārstāve Elīna Bīviņa. Tāpat apmeklētājiem pieejami daudzi citi muzeji, dabas takas un skatu torņi.

"Mūsu visu kopīga atbildība ir respektēt īpašos apstākļus, tādēļ, rūpējoties par Likteņdārza apmeklētāju drošību un veselību, šovasar esam atteikušies no ikgadējiem, jau par tradīciju kļuvušiem pasākumiem kā Sajūtu diena un Ābolu balle, arī elektromobiļi pagaidām nav pieejami. Taču apmeklētāji vienmēr ir gaidīti individuāli vai nelielās grupās," sacīja Eiropas Parlamenta deputāte, "Kokneses fonda" padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete.

Viņa uzsvēra, ka pašlaik dārzā zied gaiļbikši, pilnos ziedos ir spirejas, drīz ziedēs ābeles Draugu alejā, ar ko savulaik tika sākta dārza veidošanu. "Likteņdārzs ir latviešu spēka vieta, tādēļ aicinām braukt ciemos, baudīt skaistumu, mieru un dabu," piebilda Kalniete.

Līdz ar aktīvo sezonu Likteņdārzā no plkst.10 līdz 18 ik dienu būs atvērts informācijas centrs, kurā var ziedot personalizētam bruģakmenim Likteņdārza Draugu alejā un iegādāties dārza suvenīrus.

Likteņdārzs ir par ziedojumiem veidota piemiņas vieta, kas pēc pasaulē pazīstama Japānas ainavu arhitekta Šunmjō Masuno projekta un arhitekta Andra Kronberga uzraudzībā top uz salas Daugavā pie Kokneses. Likteņdārzu aizsargā 2018.gadā Saeimā pieņemts īpašs Likteņdārza likums.

Likteņdārzs top kā gaišas atceres dārzs, kur svinēt latviešu tautas izturību un gara spēku. Tas veltīts visu latviešu piemiņai, kuri 20.gadsimtā gājuši bojā vai cietuši svešu varu dēļ. Dārzs apvieno izcilu kultūrainavu, arhitektūru ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas krāšņumu. Ik gadu Likteņdārzu apmeklē 70 000 - 100 000 viesu, no kuriem aptuveni 30% ir bērni un jaunieši.

Durvis ver arī Ziedoņa muzejs

Tāpat apmeklētājiem sestdien durvis vērs Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos, piedāvājot tādas programmas, kas atbilst valstī noteiktajam sanitārajam protokolam, informēja muzeja pārstāve Kristiāna Salnāja.

Pēc viņas sacītā, jau piekto sezonu muzejs būs atvērts apmeklētājiem līdz pat septembra beigām katru dienu no trešdienas līdz svētdienai no plkst.11 līdz 18, bet piektdienās - līdz pat plkst.20.

Salnāja pavēstīja, ka šogad Ziedoņa muzejā Murjāņos plānoti dažādi jaunumi - līdz ar vasaras sākumu, muzeju būs iespēja piedzīvot arī pašiem mazākajiem apmeklētājiem. Iedvesmojoties no Ziedoņa grāmatas "Es, cilvēks, pasaulē" izveidota nodarbība ģimenēm ar bērniem, kas veicama jauniekārtotā bērnu lasītavā muzeja klētī un interaktīvs pārgājienu maršruts izzinošu taku cienītājiem.

Muzeja ģimenes programma un kopā ar Ziedoņa bibliotēku radītā interaktīvā pārgājiena taka "Lasīttaka" būs pieejama apmeklētājiem no 3.jūnija. Pārgājienā ģimenes vai draugu lokā varēs veikt maršrutu Murjāņ-Sigulda, kura laikā gājējiem jāizpilda dažādi interaktīvi uzdevumi savās mobilajās viedierīcēs, norādīja muzeja pārstāve.

"Lasīttakas" mērķis ir nodrošināt veidu, kā grāmatu piedzīvot dabā, popularizējot Ziedoņa paustās vērtības, veicināt lasītprasmi, kā arī sniegt mūsdienīgu un vērtīgu informāciju, esot ceļā.

Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende pavēstīja, ka grāmatu "Es, cilvēks, pasaulē" Ziedonis veidojis gandrīz kā ģimenes enciklopēdiju, apskatot tādas fundamentālas vērtības kā daba, kultūras mantojums, tā saglabāšanas nozīme, cilvēks, vēsture, Latvija, atbildība, attīstība, dzīvība, mīlestība. Šīs vērtības šovasar muzejs ir ieplānojis iedzīvināt Murjāņos. Tāpat viņa pavēstīja, ka vasaras otrajā pusē muzejā plānotas arī jogas, meditācijas nodarbības un tradicionālie brīvdabas kinovakari.

Salnāja norādīja, ka Ziedoņa muzeja darbības pamatprincips ir dzejnieka paustā vēlēšanās. Viņš sacījis, ka grib muzeju kā mūzu māju, kur cilvēki nāk pavadīt laiku attīstībā, jēgpilnās sarunās un jaunradot. Sekojot Ziedoņa vēlmei, veidotas visas muzeja programmas, kuras patlaban pieejamas latviešu un angļu valodā.

Šosezon muzejs plāno uzņemt gan individuālus, gan grupu apmeklētājus. Lai muzeja apmeklējums būtu drošs gan tā darbiniekiem, gan apmeklētājiem, muzeja apmeklējums jāpiesaka iepriekš, rakstot Ziedoņa muzeja lapā sociālajos tīklos, e-pastā vai zvanot +371 26 199 366. Muzejs aicina apmeklētājus par biļetēm norēķināties ar bankas karti.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas muzeju biedrībā esošie muzeji vienojušies informatīvā kampaņā "#TiekamiesTagad". Tās laikā apmeklētāju ērtībai muzejos izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina informācijas materiāli, kas veidoti saskaņā ar valstī noteiktajām sanitārā protokola prasībām un aicina apmeklētājus rūpēties par sev un apkārtējiem drošu viesošanos muzejā.

Vairāk informācijas par Ziedoņa muzeja apmeklējumu iespējams atrast muzeja sociālo tīklu profilos "Facebook", "Instagram" un tīmekļvietnē "ziedonamuzejs.lv".

Pieejamas dabas takas un skatu torņi

Ņemot vērā Ministru kabineta lēmumu pakāpeniski samazināt Covid-19 dēļ ieviestos pulcēšanās ierobežojumus, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) apsaimniekotās dabas takas un skatu torņi no šodienas atkal būs pieejami apmeklētājiem, aģentūru LETA informēja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Viņa stāstīja, ka DAP Latvijas īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās ir izveidojusi un uztur 748 dabas tūrisma un infrastruktūras objektus - laipas, takas, skatu torņus, velo maršrutus, atpūtas vietas, stāvlaukumus, informācijas stendus. Objekti, kuros nebija iespējams nodrošināt valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, bija uz laiku slēgti.

No šodienas dabas takas, skatu torņi atkal būs pieejami visos reģionos. Vairākos maršrutos, kuri ietver šauru laipu posmus, tādējādi liedzot brīvi samainīties pretim nākošiem tūristiem, arī turpmāk būs spēkā noteiktais vienvirziena kustības virziens. Joprojām dabā saglabātas informatīvās zīmes ar aicinājumu ievērot divu metru distanci, izvairīties no margu aizskaršanas, kā arī plānot savu maršrutu pa mazāk populāriem objektiem, aicināja Rēna.

Apmeklētājiem jāņem vērā, ka vēl kādu laiku nebūs iespējams apmeklēt Mākoņkalnu Rāznas Nacionālajā parkā, kur notiek kāpņu remonts.

Dabas objekti un parki ir nozīmīga kopīgās tūrisma sistēmas daļa tūrisma piedāvājumā un ļoti populāri objekti Latvijas vietējo, kā arī Baltijas valstu tūristu vidū, turklāt novērojumi liecina, ka tieši patlaban, kad iedzīvotāji izvairās no publiskām vietām, dabas teritorijas kļūst arvien populārākas.

Visa aktuālā informācija par ierobežojumiem dabas tūrisma objektos, ko uztur ne tikai DAP, bet arī pašvaldības, "Latvijas valsts meži" un citi, atrodama DAP tīmekļa vietnē " un mobilajā lietotnē "Dabas tūrisms".

Mobilā lietotne "Dabas tūrisms" sniedz iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai izbraucienam dabā. Lietotne palīdz rast atbildes uz jautājumiem - kur šodien doties vai ko darīt, jo tajā ir vairāk nekā 400 dažādu dabas tūrisma galamērķu - gan dabas takas, gan skatu vietas, torņi, visā Latvijas teritorijā. Tās saturs ir sakārtots vairāk nekā 20 dažādās kategorijās, kas ļauj ērti izvēlēties sev piemērotāko veidu ceļošanai dabā.

Apmeklētājus gaida arī Rīgas Motormuzejs

No sestdienas durvis apmeklētājiem ver Rīgas Motormuzejs (RMM), ārkārtējās situācijas laikā muzejs būs atvērts no otrdienas līdz svētdienai no plkst.10 līdz 18, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Līga Ozarska.

Pēc Ozarskas vārdiem, muzejā būs apskatāma pastāvīgā ekspozīcija ar vairāk nekā 100 vēsturiskajiem spēkratiem, kā arī izstāde "Garāža", kur aplūkojami jaunākie un spilgtākie 2019.gada Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) biedru atradumi.

Rīgas Motormuzejs, verot durvis apmeklētājiem, piedalās kopējā muzeju informatīvajā kampaņā "#TiekamiesTagad". Tās laikā apmeklētāju ērtībai muzejā izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina informācijas materiāli, kas veidoti saskaņā ar valstī noteiktajām sanitārā protokola prasībām un aicina apmeklētājus rūpēties par sev un apkārtējiem drošu viesošanos muzejā. Kampaņu organizē Latvijas Muzeju biedrības biedri, skaidroja Ozarska.

Muzejs papildinājis savu pakalpojumu klāstu ar interaktīvu spēli "Ceļojums autobūves vēsturē". Spēles 23 uzdevumi ļaus paraudzīties gan uz automobiļiem, gan autobūvi nedaudz citādāk. Aktivitāte būs interesanta visai ģimenei, jo uzdevumi ir dažādas sarežģītības - no pavisam viegliem līdz tādiem, kur noderēs trenēta vērotāja acs. Spēle aktivizējama viedierīcēs, tās pieejas kodu var iegādāties RMM kasē, pavēstīja muzeja pārstāve.

Muzejā pieejamais audio gids piedāvā apmeklētājiem veidot individuālu muzeja apskates maršrutu. Programma automātiski nosaka apmeklētāja atrašanās vietu muzeja ekspozīcijā un atskaņo audio stāstījumu par tiem spēkratiem un kolekcijām, kas atrodas netālu no apmeklētāja. Audio gids iznomājams muzeja informācijas centrā un pieejams latviešu, angļu un krievu valodā.

Muzeju var apmeklēt arī gida pavadībā. Pieteikt ekskursiju gida pavadībā iespējams tikai veicot iepriekšēju rezervāciju, zvanot pa tālruni "+371 67025888". Ekskursijas tiks organizētas grupām līdz 15 cilvēkiem, izmantojot individuālas apraides sistēmu, kas nodrošina nepieciešamo distancēšanos.

Ozarska aicināja, pirms RMM apmeklējuma pārliecināties par tā darba laiku un īpašajām prasībām, sekojot jaunumiem muzeja tīmekļvietnē "rigasmotormuzejs.lv", sociālajos tīklos, zvanot pa tālruni "+371 67025888", vai arī apmeklējot Latvijas Muzeju biedrības mājas lapu "muzeji.lv".

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju valstī līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par sociālās distancēšanās pasākumu mīkstināšanu, tostarp atļaujot pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.

 

Top komentāri

K
K
Cilvēku ārstēšanai naudas nav, kaut kādam tur mākslīgi izveidotam likteņdārzam, ar kuru nesaistās pat neviens konkrēts vēsturisks notikums - ir atdoti simtiem tūkstoši!
jānis
j
Pie di--as tos muzejus, galvenais, ka likteņdārzs vaļā. Un kalniete sauc! Aidā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas