Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Atsāks kompensāciju izmaksu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās dabas teritorijās

Saeima ceturtdien, 4.aprīlī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz jaunu kompensāciju piešķiršanas kārtību zemes īpašniekiem par saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos. Kompensāciju izmaksu plānots atsākt no nākamā gada, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Atsakoties no vienreizēja maksājuma par saimnieciskās darbības ierobežojumiem, jaunais regulējums paredz ieviest ikgadējos atbalsta maksājumus un kompensācijas gan no Eiropas Savienības (ES) fondu, gan valsts budžeta līdzekļiem.

Pieņemtais likums paredz atbalsta maksājumus par lauksaimnieciskās un mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās, Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos. Savukārt dabas rezervātā vai citas aizsargājamās teritorijas dabas rezervāta, stingrā režīma vai regulējamā režīma zonā kā kompensācijas mehānisms saglabāta zemes atpirkšana neapbūvētai zemei.

Jaunajā regulējumā tiek saglabāta līdzšinējā kārtība, kas paredz - ja zemes īpašniekam uzlikts sods par pārkāpumiem vides jomā, kompensācijas pieprasījumu izskata tikai tad, ja naudas sods par pārkāpumiem ir samaksāts un ir atlīdzināti videi nodarītie zaudējumi. Tāpat tiek saglabāts arī regulējums par kopīpašumu - ja zemes īpašums pieder vairākiem īpašniekiem, kompensāciju varēs prasīt, savstarpēji vienojoties.

Zemes īpašniekam, kurš pieteicies atlīdzības saņemšanai pēc 2009.gada 31.decembra, bet kuram atlīdzība vēl nav aprēķināta un izmaksāta, to aprēķinās un izmaksās no 2014.gada, ja zemes īpašnieks nav pieteicies ikgadējā atbalsta maksājuma saņemšanai vai zemes atpirkšanai. Savukārt atbalsta maksājumus par saimnieciskās darbības ierobežojumiem mikroliegumos varēs izmaksāt, tiklīdz būs pieejams finansējums no ES fondu līdzekļiem.

Kā norāda likumprojekta autori, ikgadējo atbalsta maksājumu apjoms ir 4,06 miljoni latu, ko plānots segt no ES fondu līdzekļiem, un 0,46 miljoni latu, kas jāsedz no valsts budžeta līdzekļiem. Savukārt zemes atpirkšanai nepieciešami 1,9 miljoni latu.

Ar šī likuma pieņemšanu spēku zaudē iepriekšējais regulējums - likums "Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos".

2005.gadā tika pieņemts un daļēji stājās spēkā likums par kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, taču, sākoties finanšu krīzei, šā likuma darbība tika apturēta.

Likums "Par kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās" stāsies spēkā šī gada 1.jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas