Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Auto odometru notīšana: Krāpjas sev par apsmieklu

Lietotu auto tirgotāji zina - lai cik labs būtu ripojošās preces izskats, cenu būtiski ietekmē nobraukuma rādītāji. Ļaudis bieži pērk lietotus auto, nepārbaudot to vēsturi. Auto odometrs pirms pārdošanas bieži tiek notīts vidēji par 100 000 kilometru, tomēr netrūkst pārdevēju, kuri iet uz pilnu banku un nobraukumu samazina divkārtīgi, piektdien lasāms avīzē Diena.

"Ir ļoti daudz veidu, kā tos izmainīt, viens no populārākajiem - pieslēdz auto pie datora un notin. Daudzi pērk lietotus auto, nepārbaudot to vēsturi," Dienai saka Agris Dulevičs, kurš izveidojis datu bāzi autoDNA.lv, kā arī vietni Autodetektivs.lv un tāda paša nosaukuma lapu sociālajā tīklā Facebook, kur atmasko negodīgus lietotu mašīnu tirgoņus. Ne tikai tos, kuri attin odometru rādījumus, bet arī tā dēvēto frankenšteinu jeb no dažādiem avarējušiem auto sakomplektētu braucamo izplatītājus. Lapa bauda popularitāti, komentāros zem bildēm atsevišķi cilvēki atklāj, ka konkrētos auto jau bija paguvuši apskatīt iegādes nolūkā, līdz ieraudzījuši Agra izmeklēšanas rezultātus. Viņš pats norāda, ka auto detektīvs var būt ikviens - piepūles tik vien, kā ievadīt noskatītās mašīnas VIN jeb unikālo sērijas numuru interneta datu bāzē. Jāatzīmē, ka, pēc Agra novērojumiem, Latvijā sludinājumos VIN pieejami vien piektdaļai auto: "Ja pārdevējs izvairās to atklāt arī tiešā komunikācijā ar ieinteresēto pircēju, tad viss skaidrs! VIN numuru pārsist teorētiski var, taču tas ir ļoti sarežģīts darbs."

"Viens saimnieks Vācijā, bet izbraucis cauri Lietuvai," Agris kādā bildes parakstā ironizē par portālā ss.lv ievietotu sludinājumu, kurā redzams elektriski zils BMW. Agris datu bāzē atradis foto, kurā šīs pašas mašīnas sadragātā priekšpuse iemūžināta pēc nopietnas avārijas. Secināms, ka izdarīgie lietuviešu meistari auto augšāmcēluši, atdevuši tam kādreizējo spozmi un nosūtījuši tirgot uz Latviju. Speciālisti gan atzīmē, ka mašīnām - "frankenšteiniem" esot būtiski drošības riski un nevarot zināt, vai nenosakāmu mehāniķu radošā konstrukcija izturēs līdz pirmajai vizītei apskates stacijā.

Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš aģentūrai LETA norādīja, ka premium klases automobiļi vecumā līdz pieciem gadiem ar defektiem tiek tirgoti par cenu, kas spēj iekārdināt pircēju. Viņš arī piebilda, ka ekspluatācijas vēstures noklusēšana un odometru grozīšana esot divas būtiskākās problēmas lietoto auto tirgū: "Automašīnas, kurām nav "noskrūvētu" odometru, ir mazākā daļa." Arī Agris norāda, ka situācija esot satraucoša, turklāt to neesot iespējams risināt arī ar likumu grozījumiem, jo daudzām mašīnām nobraukums tiekot attīts vēl pirms reģistrācijas Latvijā: "Man ir naiva cerība, ka situāciju mainīs cilvēku informētība [par iespējām uzzināt patieso nobraukumu], jo tad nebūs jēgas neko tīt."

Facebook lapā Auto detektīvs redzams, ka odometrs tiek attīts vidēji par simt tūkstošiem kilometru, tomēr netrūkst pārdevēju, kuri iet uz pilnu banku un nobraukumu samazina divkārtīgi.

Gada sākumā Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz administratīvo atbildību un naudas sodus par transportlīdzekļu nobraukuma rādītāju mainīšanu. Fiziskajām personām sods būtu līdz simtam eiro, savukārt juridiskajām - līdz tūkstotim eiro. Divkārt lielāki sodi plānoti par odometra rādījumu izmainīšanas pakalpojumu piedāvāšanu vai reklamēšanu. Priekšlikumus izstrādājis deputāts Kārlis Seržants (ZZS). Jāsaka, ka situācijā, kad datu bāzes ļauj ātri atmaskot krāpniekus, tā būtu iespēja likumsargiem bez lielas piepūles papildināt valsts budžetu.

Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) pārstāve Agnese Korbe pauž iestādē pastāvošo viedokli, ka odometru jautājumā Latvija jau pavirzījusies tālāk nekā citas Eiropas valstis: "Savukārt, lai būtu iespējama informācijas apmaiņa par nobraukumiem valstu starpā, jautājums tiek risināts arī Eiropas līmenī." Rūtiņš gan sacījis, ka pagaidām Eiropas Savienībā (ES) šajā jomā esot "bardaks".

Visu rakstu lasiet piektdienas, 4.septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

kaija
k
Es tiešām nepazīstu nevienu tādu auto pircēju-kamikadzi, kurš nepārbauda automašīnas patieso nobraukumu! Tas taču ir elementāri. Visi mani draugi to zina un vienmēr to dara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas