Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Auto un moto trasēm būs jāievēro konkrēti trokšņa robežlielumi

Ministru kabinets otrdien atbalstīja grozījumus trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtībā, nosakot trokšņa robežlielumus auto un moto trasēm, kas atrodas apdzīvotās vietās.

Saskaņā ar noteikumiem mototrasei, kas atrodas individuālo dzīvojamo māju un daudzstāvu dzīvojamo māju teritorijā, trokšņa robežlielums būs no 65 līdz 75 decibeliem. Piemēram, ja trasē notiek līdz pieciem sporta treniņiem nedēļā darba dienās no 9 līdz 20 un sestdienās no 9 līdz 18, drīkstēs pieļaut 65 decibelu troksni. Ja trasē paredzēts līdz 16 sacensību dienām gadā, tad maksimālais decibelu skaits drīkstēs būt 75. Ja gadā sacensību dienu skaits ir virs 16 un tās notiek sestdienās un svētdienās, pieļaujamais robežlielums būs 70 decibeli.

Atšķirīgi trokšņa robežlielumi ir trasēm, kas atrodas jauktā centra un publiskās apbūves teritorijās. Tur trokšņa robežlielums atkarībā no treniņu, sacensību dienu skaita un norises laika būs noteikts no 70 līdz 80 decibeliem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija noteikumos paredzējusi, ka auto un motosporta bāzu īpašniekiem vai valdītājiem būs pienākums trasi aprīkot ar trokšņa monitoringa iekārtu, kā arī trases mājaslapā būs jāievieto sacensību grafiks un pašvaldība par to jāinformē.

Šāds regulējums nepieciešams, jo Latvijā ik gadu norisinās gan starptautiskās, gan vietēja mēroga autosporta un motosporta sacīkstes, un, lai nodrošinātu starptautisko sacensību rīkošanu, ir jānosaka atbilstošs tiesiskais regulējums trokšņa jomā. Patlaban noteikumos noteiktie trokšņa robežlielumi ir ievērojami zemāki nekā to trokšņa ietekmes līmenis, kas parasti rodas lielākajā daļā motosporta norises vietu.

Vides trokšņa robežlielumu noteikšanai ir ņemti prakses piemēri no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Kā piemēri no Eiropas trasēm noteiktajiem trokšņa robežlielumiem ir izvēlētas šādas trases - Austrijas Red Bull Ring un Vācijas Nirburgringas trase. Šajās trasēs dienas vidējais maksimālais robežlielums ir 80 decibeli, bet gada vidējais - 65 decibeli.

Izskatot šo jautājumu Ministru kabineta komitejā, iebildumus izteica veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kurš uzsvēra, ka regulējums ir tapis, ignorējot sabiedrības veselības aspektus. Turklāt šie noteikumi ir mēģinājums aizstāt nepieciešamību Kandavas kartinga trasē uzbūvēt trokšņu slāpējošo sienu. Komentējot tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) rosinājumu Veselības ministrijai vairāk informēt sabiedrību, kā pasargāt sevi no trokšņu ietekmes, piemēram, pasākumu laikā lietojot speciālas trokšņus slāpējošas austiņas, Belēvičs atgādināja, ka troksnis bojā veselību un austiņas nav risinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas