Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Beidzot sāk potēt arī pedagogus

Vakar tika sākta pedagogu potēšana pret Covid-19. Pirmajā grupā iekļauti 52 392 bērnudārzu, speciālo skolu, 1.–6. klašu un 50 drošo pašvaldību vispārizglītojošo skolu skolotāji un darbinieki.

No 3. maija poti varēs saņemt pārējie 23 924 izglītības darbā iesaistītie. 15 000 pedagogu jau ir pieteikušies pa tālruni 8989 vai Manavakcina.lv, no tiem 11 529 ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajos sarakstos, līdz ar to šos cilvēkus pakāpeniski varēs virzīt vakcinācijai. ''Potēšana ļaus atsākt klātienē izglītības procesu, interešu izglītību, rīkot vasaras nometnes un krietni mazākā formātā arī skolēnu dziesmu svētkus,'' preses konferencē teica izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa aicināja pedagogus būt atbildīgiem un domāt ne tikai par savām izvēlēm, bet likt svaru kausos sabiedrības drošību – un tieši uz to likt lielāku akcentu.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) atzina, ka izglītības iestāžu darbinieku vakcinācija ir ļoti būtisks brīdis, jo tā palīdzēs pasargāt pedagogus un iestāžu darbiniekus no vīrusa negatīvās ietekmes. Kopumā no 76 316 izglītības jomas darbiniekiem šonedēļ varētu sākt vakcinēt 52 392 (šobrīd pieteikušies 7770), bet no 3. maija – 23 924 (3759). 

Lai gan vēlmi vakcinēties izteikuši aptuveni 15 000 pedagogu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga pieļauj, ka reālie skaitļi varētu būt daudz lielāki, jo izglītības sistēmas darbinieki, līdzīgi kā jebkurš Latvijas iedzīvotājs, var pieteikties vakcinācijai gan pie ģimenes ārstiem, gan portālā Manavakcina.lv, gan telefoniski, gan pie savas izglītības iestādes vadības. Informācija no visām datubāzēm joprojām nav apkopota, tāpēc patiesā pedagogu interese par potēšanos pret Covid-19 nav zināma.

Vanaga iesaka: redzot to, cik sabiedrība kopumā ir kūtra attiecībā uz potēšanos, nedalīt pedagogus dažādās plūsmās un dot iespēju pilnīgi visiem, kuri to vēlas, vakcinēties maksimāli ātri.

Skaidrojot, kā notiks tālākā procesa virzība, Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča uzsvēra, ka IZM sūtīs Nacionālajam veselības dienestam (NVD) sarakstu ar visām personām, kuras atbilst prioritārajai grupai, un tas tiks salīdzināts ar pieteikumiem, kas saņemti Manavakcina.lv un pa tālruni 8989. Tālāk šīs personas tiks sadalītas pa vakcinācijas iestādēm un varēs gaidīt uzaicinājumu, bet aprīļa beigās paredzēts sākt kolektīvo potēšanu. Izglītības iestādēm būs jāsagatavo saraksti ar pedagogiem un darbiniekiem, kas gatavi potēties, un jānosūta tie vakcinētājam (tie tiks publicēti NVD mājaslapā). Tas vienosies ar izglītības iestādi par potēšanas datumu. Izglītības iestāde organizēs rindu un telpas izbraukuma vakcinācijai iestādē vai arī vakcinētājs sadarbībā ar iestādi organizēs potēšanu ārstniecības centrā. Juhņēviča piebilda, ka kolektīvajā pieteikumā jābūt vismaz 25 personām.

Vaicāts par iespēju izvēlēties poti, Pavļuts atbildēja, ka to varēs darīt tikai tad, ja konkrētajā ārstniecības punktā būs pieejamas vairākas vakcīnas. Tādā gadījumā konkrēto poti pacients izvēlēsies kopā ar ārstniecības personu, bet nekādā gadījumā iepriekš.
Raunas vidusskolā aptuveni puse pedagogu ir gatavi potēties, bet pārējie atzinuši, ka viņiem trūkst uzticamas informācijas, lai izšķirtos par labu vakcīnai, skaidroja Raunas vidusskolas direktors Edgars Plētiens.

Viņš ieteica vēl neizlēmušo motivācijai izmantot izglītojošus un iedrošinošus pieredzes stāstus par potēšanos pret Covid-19.

Ļoti labs skaidrojošs materiāls, viņaprāt, ir atrodams, piemēram, Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītājas, profesores Jutas Kroičas prezentācijā.

Plētiens rosināja tiem pedagogiem, kuriem nākamajā dienā pēc potēšanas ir slikta pašsajūta un kuri nevar pildīt darba pienākumus, sazināties ar skolas vadību un vienoties par brīvu dienu. Savukārt veselības ministrs norādīja, ka jau tuvākajā laikā varētu atrast risinājumu par brīvas dienas piešķiršanu tiem, kuriem pēc vakcinācijas ir nogurums, temperatūra un kuri nav darbaspējīgi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas