Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Belēviča vieta tukša nepaliks

Jau ceturtdien Saeima varētu lemt par Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas apstiprināšanu veselības ministra amatā. Tas vien jau liecina, ka veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) nomaiņa bija tikai laika jautājums, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Viņa darbība bija izraisījusi neapmierinātību mediķu sabiedrībā un negatīvi atsaucās arī uz Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) koptēlu, kas tai ir ļoti svarīgs. Grūtāk bija paredzēt, ka līdz demisijai viņš nonāks tādā veidā – izmantojot amata priekšrocības, Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Belēvičs bija veicis nelielu operāciju, apejot rindu, par ko ziņoja Latvijas Avīze.

"Mazi meli velk līdzi lielākus melus, un tāpēc es demisionēju," piektdien paziņoja Belēvičs. Drīz pēc tam viņš izstājās no Latvijas Zaļās partijas, kuras biedrs bija 14 gadu. 

Dažas stundas vēlāk Latvijas Zaļās partijas valde jau izvirzīja amatam Čakšu. Drīz pēc tam premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS) ar viņu bija stundu gara saruna. "Man palika labs iespaids. Ir svarīgi, lai jaunā ministre ir komandas spēlētāja un lai turpina iesāktās reformas," Dienai sacīja Kučinskis. Viņš kā Čakšas priekšrocību minēja arī to, ka viņa ir sekojusi līdzi rīcības plāna sagatavošanai kā veselības ministra padomniece. Jāatgādina, ka decembrī Čakša aizgāja no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes – it kā lai koncentrētos darbam Bērnu slimnīcā. Toreiz neoficiāli runāja, ka veselības ministrs viņu palūdzis aiziet. Pēc tam Belēvičs viņai negaidīti piedāvāja kļūt par padomnieci.

Par nu jau bijušā veselības ministra Belēviča darbu līdz šim nozarē domas dalās, turklāt vārds "demisija" piesaukts ne reizi vien. Taču nevarētu teikt, ka jomas profesionāļu vidū ir pārliecība, ka ministra maiņa vien samilzušās problēmas atrisinās. Skaidrs gan ir tas, ka kopīga valoda jaunajam ministram ar nozari būs jāmeklē – vienalga, vai kandidāts nāks no mediķu vai politiķu vidus.

Vēl pirms ministra lēmuma amatu atstāt par viņa demisiju runāja Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Tās vadītāja Sarmīte Veide Dienai atgādināja, ka asociācija bija pret Belēviča iekļaušanu jaunajā valdībā un līdz šim izvērsusi jau vairākas protesta akcijas. Ņemot vērā negodīgo ministra rīcību, tagad neesot bijis varianta, ka viņš amatu varētu saglabāt.

Nākamā ministra kandidatūra tagad ir politiķu rokās, bet Veide rosina tomēr mainīt praksi un ieklausīties arī nozares profesionāļu viedokļos. Kandidātam jau uzreiz jābūt ar redzējumu par nozares attīstību, turklāt jāzina, kā rīkoties jau šobrīd, kad situācija attiecībā uz pakalpojumu pieejamību ir katastrofāla un kvotas atkal drīzumā jau beigsies. 

Visi ģimenes ārsti gan nav vienās domās. Samērā veiksmīga sadarbība bija izveidojusies Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai. Tās vadītāja Līga Kozlovska Dienai izteica nožēlu par radušos situāciju, kaut arī viņa piekrīt, ka no ētikas viedokļa ministram bija jāatkāpjas. "Solis ir pareizs, kaut žēl. Žēl tiešām, jo mums bija iesāktie darbi un nevar jau zināt, vai nākamais ministrs turpinās tāpat vai ne," saka asociācijas vadītāja. Tikmēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris pievienojas jau izskanējušajam viedoklim, ka jāvērtē arī citas augsti stāvošas amatpersonas, kas, iespējams, bez rindas ir saņēmušas, piemēram, rehabilitācijas pakalpojumus:"Kāpēc tikai vienam jābūt absolūtajam grēkāzim, ja kāpostus ir šķinuši vairāki?"

Pilnā izmērā Annas Strapcānes un Ināras Egles rakstu Belēviča vieta tukša nepaliks lasiet pirmdienas, 13.jūnija, laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas