Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bērnu slimnīca pieņems darbā Dakteru-Klaunu komandu

Jau šomēnes biedrība Dr.Klauns aicinās 15 radošus cilvēkus pieteikties apmācībām, lai kļūtu par profesionāliem dakteriem-klauniem un nākamā gada vasarā sāktu darbu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), šodien projekta Dr.Klauns atklāšanā paziņoja BKUS valde un dakteru-klaunu pārstāvji Latvijā.

Šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru-klaunu organizācijas, bet Latvijā klaunu terapija vēl nav tikusi pielietota.

Biedrības Dr.Klauns pārstāve Marianna Milovska pastāstīja, ka pēc nedēļas vai divām, biedrība aicinās 15 radošus cilvēkus pieteikties trīs mēnešu ilgām apmācībām, lai kļūtu par profesionāliem dakteriem-klauniem. Pēc atlases un intervijām, apmācības biedrība plāno sākt 2013.gada februārī, pirmo praksi dakteri-klauni varētu sākt pavasarī, bet pilnvērtīgu darbu Bērnu slimnīcā - jūnijā.

"Būsim priecīgi, ja, realizējot šo projektu kopā ar biedrību Dr.Klauns, jau vasarā varēsim pieņemt darbā pirmo Dakteru-Klaunu komandu," teica BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Projekts Dr.Klauns gatavots gandrīz gadu. Šajā laikā tā veidotāji viesojušies vairākās valstīs, kur bērnu ārstēšanā pielieto klaunu terapiju, tai skaitā Francijā, Izraēlā un Krievijā. Par progresīvāko atzīta Izraēlā pielietotā prakse, tāpēc biedrība Dr.Klauns iecerējusi to pārņemt arī Latvijā.

Izraēlā dakteri-klauni ir aktīvi mākslinieki ar medicīnisko un psiholoģisko sagatavotību, ar kuras palīdzību tiek integrēti veselības aprūpes komandā. "Tikai tad, kad mēs ārstējam abus - gan garu, gan ķermeni -, varam kļūt veseli," pasākumā teica profesors Artūrs Eidelmans no Izraēlas. Šajā valstī klaunu terapija ārstēšanas procesā tiek pielietota jau vairāk nekā desmit gadus.

Daktera-klauna pamatuzdevumi ir šoka situāciju mazināšana bērna hospitalizācijas laikā, uzmanības novēršana un sāpju sindroma mazināšana medicīnas procedūru laikā, psiholoģiskās atslodzes nodrošināšana pirms un pēc operācijām, bērna psiholoģiskā harmonizācija slimnīcā, izmantojot spēles un tiešo saskarsmi, kā arī motivēšana pareizai un jautrākai ēšanai un zāļu lietošanai.

Visbiežāk dakteri-klauni sniedz palīdzību bērniem, kuri iziet ilgstošu un agresīvu ārstēšanās procesu, bērniem, kuriem nepieciešama palīdzība, adaptējoties slimnīcas telpās, kā arī tiem mazajiem pacientiem, kuri atrodas krīzes situācijās vai bez vecāku uzraudzības.

Pirmo reizi profesionāli dakteri-klauni ārstniecisko klaunādi sāka praktizēt 1986.gadā ASV. Ārstniecisko klaunu palīdzību visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ķirurģijas, onkoloģijas un rehabilitācijas nodaļās, gan dienas aprūpes centros, no vardarbības cietušu bērnu aprūpē un citur.

Jāatgādina, ka no 6.novembra līdz 7.novembrim Latvijā viesojās vieslektori no Izraēlas, lai iepazīstinātu Latvijas ārstus un māsiņas ar klaunu terapijas metodēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas