Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Bērnunama Laubere direktore pārmet Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai pārāk spontānu rīcību

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) rīkojusies pārsteidzīgi, nolemjot lūgt Ogres novada domi slēgt bērnunamu Laubere, tā trešdien sarunā ar aģentūru LETA sacīja iestādes direktore Imanta Kalniņa.

Kalniņa nevēlējās sniegt plašus komentārus, tomēr pastāstīja, ka, viņasprāt, VBTAI nav pietiekami iedziļinājusies problēmā un rīkojusies pārāk spontāni, uzklausot tikai vienas puses - bērnu - argumentus.

Viņa sacīja, ka ir pateicīga Ogres novada domei, kas vēlas palīdzēt stāvokli iestādē uzlabot, un piebilda, ka bērnunama personāls ir gatavs sadarboties, lai uzlabotu situāciju.

Kā ziņots, konstatējot ilgstošus un sistemātiskus bērnu tiesību pārkāpumus bērnunamā Laubere, VBTA nolēmusi lūgt Ogres novada domi slēgt šo iestādi.

Bērnunamā veiktajās pārbaudēs konstatēts, ka audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt iestādes personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

VBTAI lūgusi ne tikai slēgt bērnunamu, bet arī piemērot tā direktorei disciplinārsodu, vienlaikus skatot arī citu iestādes darbinieku atbildības pakāpi par notikušajiem pārkāpumiem.

VBTAI rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad pārkāptas bērnu tiesības. Piemēram, vecākie bērnunama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti arī vairāki vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē, tomēr vairākiem no tiem nav sekojusi nekāda personāla reakcija.

Otrdien VBTAI pārstāvji devās uz bērnunamu Laubere, lai informētu bērnus par radušos situāciju un tās iespējamiem risinājumiem.

Tikmēr Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe sarunā sacīja, ka Ogres novada pašvaldība analizēs pārkāpumus un situācijas dinamiku bērnunamā pēdējo gadu laikā, tomēr par bērnunama slēgšanu lemt patlaban ir pāragri.

Pūķe uzdevusi bērnunama direktorei līdz šīs nedēļas beigām iesniegt detalizētu skaidrojumu par stāvokli bērnunamā un VBTAI ziņojumā norādītājiem pārkāpumiem un ziņojumu par neatliekamajiem pasākumiem to novēršanai. Viņa uzskata, ka ir jāizstrādā kompleksa rīcības programma, piesaistot psihologu, policijas, sociālā dienesta pārstāvjus. Bērnunama vadībai ir jāpastiprina sadarbība ar to pašvaldību bāriņtiesām, kuras ievietojušas bērnus Lauberes bērnunamā.

Domes priekšsēdētāja vietniece norādīja, ka iepriekšējā VBTAI pārbaude Lauberē tika veikta 2008.gadā, kad bērnunams bija Ogres rajona pakļautības iestāde. "Tagad izdarīt secinājumu, ka situācija bērnunamā kopš 2008.gada nav uzlabojusies, ir pārsteidzīgi. Uzskatu, ka ir jāveic sistēmiskas pārbaudes, lai šādu secinājumu izdarītu," viņa uzsvēra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas