Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Biedrība: Bēgļiem Muceniekos trūkst apģērba un apavu; PMLP to noliedz

Patvēruma meklētājiem centrā Muceniekos trūkst dažādu lietu, kas viņiem ļautu iziet sabiedrībā, piemēram, apģērba un apavu. Tā norāda ar viņiem strādājošie mentori. Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nepiekrīt, ka patvēruma meklētāji izjūt šādu trūkumu. Par to svētdien vēstīja raidījums Ziņas.

Par patvēruma meklētāju un bēgļu integrēšanu Latvijā atbildīgā biedrība Patvērums Drošā māja novērojusi – patvēruma meklētājiem centrā Muceniekos akūti pietrūkst apģērba un apavu. Organizācija aicina iedzīvotājus ziedot sieviešu vējjakas, lietusmēteļus, apakšveļu, sieviešu apavus ar 36.-40.izmēru. Aktuāla ir arī palīdzība grūtniecēm.

"Piemēram, pamperi, kas varētu būt vairāk un varētu noziedot. Tas pats ir arī grūtnieču drēbes, jo tās, kas ir pašreiz, nav piemērotas, lai apģērbtos un dotos ārpus Muceniekiem. Mazajiem bērniem ratiņi ir nepieciešami. Vajadzīgas arī pārtikas preces bērniem – pusgadu veciem," sacīja biedrības vadītāja Sandra Zalcmane.

Patvēruma meklētājiem trūkstot arī dažāda izmēra vīriešu apavu un vasaras drēbju, gumijas pludmales čību. Patvērums Drošā māja aicina Latvijas iedzīvotājus ziedot drēbes un apavus arī 2-9 gadus veciem bērniem un arī pusaudžiem. Deficīts ir arī pieaugušo un bērnu lietussargi, un to trūkuma dēļ patvēruma meklētāji neesot spējuši aizbraukt uz mācībām Rīgā.

"Mēs aicinātu tos, kuri grib ziedot un ir pārskatījuši savu skapi, un izvēlējušies ziedojamas drēbes, lai drēbes būtu kārtīgas un dodamas cilvēkiem valkāšanai, vest uz Pestīšanas armiju Bruņinieku ielā," sacīja Zalcmane.

Taču PMLP, kas atbildīga par patvēruma meklētāju centru Muceniekos, skaidrojas – nekādu problēmu ar preču iztrūkumu neesot un arī sabiedrības ziedojumi neesot nepieciešami. PMLP tagad nodrošinot pietiekamā apjomā gan pārtikas pakas, gan arī noslēgts līgums ar lietoto apģērbu preču veikalu Rīgā. Kopā ar sociālajiem mentoriem patvēruma meklētāji dodas tur bez maksas izvēlēties drēbes un apavus.

"Vasaras sezonā projektā uz vienu patvēruma meklētāju tiek piešķirti 25 eiro. Savukārt ziemas sezonā tie ir 50 eiro. Ņemot vērā, ka patvēruma meklētāji šajā centrā uzturas trīs mēnešus, tad šo pašu nepieciešamāko par ļoti zemām summām šajos veikalos var arī iegādāties," skaidroja PMLP pārstāve Santa Jonāte.

Biedrība Patvērums Drošā māja tomēr akcentē – bieži vien trūkstot vajadzīgo izmēru un tāpēc sabiedrības ziedojumi ir vajadzīgi. Taču PMLP iebilst – nekādi lūgumi no pašiem patvēruma meklētājiem neesot dzirdēti, bet vajadzības gadījumā varot piesaistīt biedrību Svētā Jāņa palīdzība un Latvijas Sarkano krustu.

"Ja rodas situācija, ka bērnu skaits pēkšņi pieaug, tad varbūt var izveidoties situācija, ka kaut kas trūkst, bet arī mēs neveidojam uzkrājumu, piemēram, ar bērnu ratiem, bet nepieciešamības gadījumā projekta ietvaros tiek iegādāti jauni. Līdz ar to nevarētu piekrist šim apgalvojumam, ka kaut kas trūkst un kāds nav nodrošināts," sacīja Jonāte.

Biedrībā Patvērums Drošā māja savukārt skaidro – patvēruma meklētāji esot kautrīgi un, visticamāk, tāpēc baidās ko lūgt centra vadībai. Tikmēr sociālie mentori, kas ir patvēruma meklētāju uzticības personas, uzzina šo personu vajadzības detalizētā veidā.

Eiropas Savienības pārvietošanas programmā Latvija uzņēmusi 346 personas no kopējās kvotas - 531 personas.

Top komentāri

Lai
L
šī "biedrība" ar steigu organizē šo nelegālo imigrantu transportēšanu uz viņiem radniecīgas ticības, dzīvesveida un kultūras zemēm, ja jau tik ļoti uztraucās! Lūgums arī "biedrībai" publicēt kas to finansē un savu varonīgo darbinieku algas!
Jansons
J
Par to lai domā tie, kas lēma ielaist bēgļus Latvijā.
pesionars
p
lai prasa deputatiem ,tiem naudas daudz. Varbut vel nabaga pensionaram bus jaziedo ??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas