Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bijušos Brocēnu pašvaldības grāmatvežus apsūdz par naudas piesavināšanos

Saldus rajona prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības divus bijušos Brocēnu novada domes grāmatvedības darbiniekus par pašvaldības naudas piesavināšanos lielā apmērā, kā arī divas Brocēnu novada domes amatpersonas par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Prokuratūra personu vārdus neizpauž, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka par valsts amatpersonas bezdarbību pie kriminālatbildības tiek saukti Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Solvita Dūklava (LZP) un bijušais novada vadītājs, pašreizējais ierindas deputāts Arvīds Mēters (LSDSP).

8.augustā Saldus rajona prokuratūras prokurors, izvērtējot kriminālprocesa materiālus, ir pieņēmis lēmumu par divu Brocēnu novada domes amatpersonu un divu bijušo Brocēnu novada domes grāmatvedības darbinieku saukšanu pie kriminālatbildības, informēja prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Divi bijušie domes grāmatvedības darbinieki pie kriminālatbildības saukti pēc KL 179.panta 3.daļas par piesavināšanos lielā apmērā, par ko KL redakcijā līdz 2014.gada 28.oktobrim paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Divas Brocēnu novada domes amatpersonas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma (KL) 319.panta 3.daļas "Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas", par ko KL redakcijā līdz 2014.gada 28.oktobrim paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas kriminālprocess šajā lietā turpinās, izmeklēšanas interesēs plašāka informācija pašlaik netiks sniegta, piebilda prokuratūras pārstāve. Prokuratūra norādīja, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ar Mēteru aģentūrai LETA piektdien neizdevās sazināties, jo viņa mobilais tālrunis nepieņem zvanus. Savukārt Dūklava īsā telefonsarunā no komentāriem atteicās, norādot: "Neko nekomentēšu. Pirmkārt, man ir slimības lapa. Kad kaut kas parādīsies, tad paši to uzzināsiet."

Saldus novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ārijs Sproģis (LZP) apstiprināja, ka Dūklava nav darbā kopš pirmdienas, 8.augusta, un, pēc viņas pašas sniegtās informācijas, esot slima.

Sproģis norādīja, ka atbilstoši likumdošanai domes priekšsēdētājas pienākumus viņas prombūtnē pilda viņš kā priekšsēdētājas vietnieks. Vaicāts, vai, ņemot vērā izveidojušos situāciju, dome neplāno lemt par neuzticības izteikšanu Dūklavai un jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu, Sproģis atteica, ka vairāk nekādus komentārus viņš nevēlētos sniegt, un aicināja jautājumus iesūtīt rakstiski.

Kā ziņots, Valsts kontrole (VK), veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājuši finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009.līdz 2015.gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Par šiem un vēl vairākiem citiem pārkāpumiem VK vērsās Ģenerālprokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Finanšu ministrijā, Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Savukārt Dūklava VK atklātos finanšu pārkāpumus Brocēnu novada pašvaldībā iepriekš pielīdzināja slimībai, kas izplatījusies "tālu un dziļi", jo nav laikus atklāta un ārstēta.

"Jau esmu paudusi, ka domes priekšsēdētājas amatā stājos 2013.gada 20.jūnijā, un VK ziņojums apstiprina manis jau agrāk paustās aizdomas par būtiskām, ielaistām problēmām Brocēnu pašvaldības organizācijas iekšējā kultūrā un grāmatvedības kārtošanas jomā. Kā ziņojumā secinājusi VK, arī zvērināta revidenta atzinumi, uz kuriem ir pamats paļauties, lai konstatētu kādas iespējamas neatbilstības, ilgstoši ir bijuši maldinoši un neatbilstoši reālajai situācijai grāmatvedības kārtošanas jomā," norādīja Dūklava.

"VK atklātais liecina par nepieņemamas attieksmes sistēmu, par slimību, kas ir izplatījusies tālu un dziļi, jo nav laikus atklāta un ārstēta. Tādā nelielā pašvaldībā, par kādu uzskatāms mūsu Brocēnu novads, tas ir īpaši sāpīgi, tomēr esmu pārliecināta, ka mums izdosies atgūt sabiedrības uzticību. Lai to panāktu, būs nepieciešams nopietns darbs un visaptverošas pārmaiņas," iepriekš uzsvēra domes priekšsēdētāja.

Dūklava iepriekš solīja, ka pašreizējās novada domes vadības rīcība būšot skaidra un noteikta un to varot iedalīt trīs paralēlās stratēģijās - sadarbībā ar izmeklēšanas iestādēm, notikušā skaidrošanā iedzīvotājiem un iekšējās uzraudzības sakārtošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas