Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bizness aizēno ādas vēža riskus

Pavasaris solāriju biznesā ir pļaujas laiks - iedegums kļuvis par vienu no "aksesuāriem", piemēram, izlaidumos, kam jaunieši sāk gatavoties laikus. Cilvēki mākslīgajām saules peldēm nododas arī, lai līdz īso piedurkņu uzvilkšanai paspētu atvadīties no ziemas bāluma, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.
Valdības noteikumi liedz solārija pakalpojumus sniegt nepilngadīgām personām, ja vien netiek uzrādīta ārsta izziņa. Sauļošanos solārijā nedrīkst pieļaut arī riska grupām - cilvēkiem ar dabiski rudiem matiem, ādas problēmām un jutīgu ādu -, un solārija personālam ir pienākums pārliecināties, vai šie sauļoties gribētāji konsultējušies ar ārstu. Taču, kā pārliecinājās Diena, minētie noteikumi daudzviet tiek klaji ignorēti un ienākumu gūšana solāriju īpašniekiem ir prioritāte.

Ieejot vairākos solāriju salonos un sakot administratorēm, ka āda ātri apdeg un ārsts neiesaka sauļoties, taču ir vēlme tikt pie iedeguma, visur atskanēja ieteikums solārijā gulties uz "pāris minūtēm", kas efekta sasniegšanai esot jādara regulāri. Vienā no saloniem darbiniece vaļsirdīgi atzinās, ka arī uz klientu vecumu skatoties caur pirkstiem: "It kā jau ārsta izziņa jāpieprasa, bet, ja nav, - prom nedzenam. Ja jaunietim ir 17 gadu un tūlīt būs astoņpadsmit - neredzu iemeslu atteikt. Visi tomēr grib būt skaisti."

Iedegums ir bīstams skaistuma veids - speciālisti norāda, ka pārmērīgi saņemts ultravioletais starojums ir viens no galvenajiem ādas vēža izraisītājiem. Statistika Latvijā ir satraucoša - 2012.gadā ar ādas vēzi saslimuši 1626 cilvēki, tas ir teju divreiz vairāk, nekā reģistrēts 2010.gadā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Tādējādi ādas vēzis mūsu valstī ierindojies pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem, apsteidzot tādas onkoloģiskās slimības kā krūts, plaušu un zarnu vēzis. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa norāda, ka ādas vēzi konstatē aizvien jaunākiem cilvēkiem.

Solāriju darbības kontrolēšana ir Veselības ministrijas (VM) pakļautībā esošās Veselības inspekcijas (VI) pienākums. Tur Dienai skaidro, ka pārbaudes tiekot veiktas regulāri visā Latvijas teritorijā - pērn kontroles notikušas 118 no kopumā 750 vietām, kur tiek sniegti solāriju pakalpojumi. Dažādi pārkāpumi konstatēti 80 procentos gadījumu, un VI apturējusi 11 solāriju salonu darbību, deviņi no tiem neatbilstības novērsuši un darbību atjaunojuši vai arī pārtraukuši pavisam.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena ceturtdien, 20.martā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas