Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Botāniķu 2011.gada labākais atradums - brūnais dižmeldrs

Pagājušajā nedēļā kopā  sanāca Latvijas Botāniķu biedrība (LBB), lai atskatītos uz aizvadīto zaļo sezonu un dalītos ar interesantiem novērojumiem un atradumiem.

LBB par 2011. gada labāko augu atradumu atzina Anša Opmaņa redzēto brūno dižmeldru Cyperus fuscus. A. Opmanis sugu atradis Daugavas krastos uz 22 sērēm. Botāniķe V. Baroniņa atzīst, ka jaunais atradums būtiski mainījis botāniķu priekšstatu par sugas izplatību. Iepriekš brūnais dižmeldrs atrasts pirms vairāk nekā 20 gadiem, un arī pirms tam augs novērots ļoti reti. Daugavas palienes dūņainajās sērēs, kuras kļūst redzamas tikai upes mazūdens periodā un kur sakuplo dažādu viengadīgo augu audzes, brūnais dižmeldrs izrādījās daudzviet sastopams. V. Baroniņa domā, ka iepriekš tas, iespējams, meklēts pārāk agri vasarā, taču brūnais dižmeldrs zaļo un ir labi pamanāms rudens pusē – septembrī.

Brūnais dižmeldrs ir viengadīgs, neliels grīšļu dzimtas lakstaugs. Ziemeļeiropa atrodas ārpus brūnā dižmeldra izplatības vienlaidu areāla, tādēļ suga šeit sastopama reti un nevienmērīgi, atradnes vienuviet ilgi nesaglabājas. Augs sastopams uz smilšainas grunts mitrās, applūstošās piekrastēs un seklūdeņos. Brūnais dižmeldrs ierakstīts Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1. kategorijā.

Botāniķu biedrības ikgadējās ceļojošās balvas Gada atradums pasniegšana notiek jau kopš 2004. gada un šogad tā tika pasniegta jau astoto reizi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas