Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Briežuciemā klab stelles

Vienā no daudzstāvu namu dzīvokļiem Balvu rajona Briežuciema pagasta centrā jau vairākus mēnešus klab stelles. Dažādu krāsu un izcelsmes lupatiņas tiek rūpīgi grieztas, satītas milzīgos kamolos, lai pēc tam pārtaptu varavīkšņainās lupatu segās. Te izveidota audēju darbnīca, kurā pagasta sievietes brīvos brīžos sanāk kopā — dažas, lai atvilktu elpu no smagā ikdienas darba, citas, lai izrautos no bezcerības un atrastu domubiedres. Kā stāsta Balvu rajona valsts kultūras inspektore Ruta Cibule, briežciemietes bija pirmās, kas atsaucās Kultūrkapitāla fonda atbalstītajam projektam par nemateriālā kultūras mantojuma izglītību Ziemeļlatgalē, lai pašas saviem spēkiem saglabātu seno arodu, kas pēdējā laikā sācis aiziet nebūtībā. Darbnīca izveidota tikai šā gada februārī, bet sievas jau pilnas apņēmības gan mācīties pašas, gan mācīt jauno paaudzi un, kas zina, varbūt arī pārdot savus izstrādājumus.

Veco audēju mantojums


Par pagasta līdzekļiem izremontētā četristabu dzīvoklī trīs istabas aizņēmušas septiņas stelles. Kā stāsta Briežuciema pagasta kultūras nama vadītāja Zita Mežale, lielāko daļu no tām dāvinājušas vecās audējas ar novēlējumu, lai auž vien, lai tikai senais amats neietu postā. Zita rāda kādas stelles, kas piederējušas vienai no slavenākajām šīspuses audējām — Marijai Jermacānei, kura arī pati vēl mājās noauž pa skaistai segai. Visgrūtāk bijis smagās stelles uznest augšā ceturtajā stāvā un salikt, jo dažām trūcis detaļu, tāpēc nācies piesaistīt arī vīru spēku un prasmi. Kurš pagasta vīrietis gadījies ceļā, to aicinājušas palīgā, neviens neko pretī neesot bildis, stiepuši atspērušies, smejas Zita.

Darbnīcas vadītājai Ivetai Gabrānei ideju ir daudz — gan rīkot izstādes, gan tirdziņus, bet tajā dienā, kad viesojāmies Briežuciemā, viņa piedalījās filcēšanas kursos Balvos, tas arī varētu būt viens no darbnīcas virzieniem.

Aizmirst krīzi

Vienās stellēs jau otro segu auž Anna Pundure. Viņa ir pārdevēja, bet šis darbiņš esot kā atelpa. Gada sākumā visas audējas vilkušas zīmītes, kādus gadskārtu svētkus noaust. Annai gadījušies Ziemassvētki, kas noausti balti violetos toņos. Mājās jau visas vecās drēbes esot sagrieztas lupatiņās. "Bērnībā skatījos, kā auda gan mamma, gan tante. Gribējās pašai iemācīties. Dikti jau labi darba pārtraukumos te atskriet un paaust, lai nervi un domas atpūšas. Turklāt vēl šādu skaistu darbu — gan pašai, gan dāvināšanai." Anna stāsta, ka viņas dēls savam Rīgas dzīvoklim izvēlējies viņas austo lupatsedziņu. "Es viņam saku — pasūtīšu tev no Anttila. Nē, viņam labāk šāds patīk." Jugita Boldāne aušanas prasmi jau agrāk apguvusi kursos, Inese Koniševa līdz šim mājās audzinājusi bērnus, tagad atradusi iespēju izrauties no četrām sienām. Mazā Aiva Ozoliņa auž spilgti zilganzaļu grīdceliņu, kas būšot dāvana krustmātei. Aiva mācās 4.klasē, aust ļoti patīk. Sedziņu dāvanai grib noaust arī viņas klasesbiedrene Alma Pundure. Meitenes uz darbnīcu atvedusi mājturības skolotāja Skaidrīte Pakalnīte, liela daļa no viņas skolniecēm stelles vispār dzīvē nebija redzējušas.

Zita Mežale stāsta, ka ierosme darbnīcas izveidošanai gūta pēc konferences, kas bija veltīta Ziemeļlatgales nemateriālajam kultūras mantojumam, Baltinavas muzejā. Šāda darbnīca rajonā pagaidām ir vienīgā. "Sākumā jau te pagastā šaubījās, ai, kas te ar to aušanu nodarbosies, jauniem jau tas neinteresē. Bet jaunās meitenes pie stellēm rindā stāv! Kad labāk izmācīsimies, tad arī domāsim par savu darbu pārdošanu. Pagaidām aužam sev un savu draugu priekam."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas