Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Brīvdienās būs karsts laiks; gaidāmas arī lietusgāzes

Jau tuvākajās dienās no dienvidaustrumiem Latvijā ieplūdīs karstas gaisa masas, tādēļ periodā no 17. līdz 19. maijam teritorijas lielākajā daļā valdīs karstums +27...+30 grādi, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Arī nākamās nedēļas sākumā vēl vietām gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +25...+27 grādiem, turpmākajās dienās nedēļas vidū karstums no Latvijas gan atkāpsies, tomēr dienas laikā vēl aizvien gaiss iesils līdz vismaz līdz +18...+23 grādiem. Visās šajās dienās valdošie būs austrumu puses vēji, tādēļ Kurzemē līča piekrastē karstums būs maz sajūtams, jo līcī ūdens vēl nav tik ļoti iesilis.

Turklāt karstās gaisa masas būs arī mitras un nestabilas, tādēļ gan nakts, gan arī dienas laikā veidosies gubu-lietus mākoņi, kas nesīs lietusgāzes, kuras var pavadīt gan krusa, gan arī spēcīgas vēja brāzmas.

Karstajā dienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina iedzīvotājus pasargāt pašiem sevi un savus tuviniekus no iespējamiem veselības sarežģījumiem karstuma ietekmes rezultātā.

Visbiežāk cilvēki cieš no karsta laika radītās ietekmes tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi. Apstākļos, kad karstums pārsniedz 25 - 30 grādus, mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no karstuma dūriena un karstuma radītā nespēka.

Karstā laikā speciālisti iesaka rīkoties šādi: plānot savu dienu tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Ja iespējams, neuzturēties atklātā saulē un nestrādāt laikā, kad karstums ir visintensīvākais - laikā no plkst. 11 līdz plkst. 15.

Ja tomēr jādodas ārā, jāvalkā cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, ieteicams no kokvilnas auduma. Uz ielām jābūt vairāk ēnas pusē, kā arī jāpaņem līdzi pietiekamu daudzumu ūdens. Noteikti jāpalielina izdzertā šķidruma daudzumu un lietot to pirms sāk mocīt slāpes. Pamīšus jālieto vēss ūdens ar augļu sulu vai minerālūdeni, dzeramo ūdeni. Jācenšas nelietot alkoholu, stipru kafiju un tēju, jo šie dzērieni pastiprina dehidratāciju.

Gadījumā, ja uz ielas paliek pārāk karsti, mediķi rekomendē meklēt atvēsinājumu publiskās vietās - veikalos, kafejnīcās u.c. telpās ar kondicionēšanas iekārtām.  Mediķi atgādina, ka jālieto saules aizsargkrēmus, lai neapdegtu.

Lai atvēsinātos, jāiet vēsā dušā, vannā vai jārīvējas ar slapju dvieli. NMPD aicina ievērot piesardzību peldoties. Mediķi atgādina, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī.

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu. Ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no plkst. 17 līdz 8 no rīta, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti). Bet, ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums - jāzvana 113 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Lattelecom atgādina, ka spēcīga pērkona negaisa laikā, lai pasargātu savas elektroiekārtas  - televizorus, dekoderus un modemus - no bojājumiem, tās ir jāatvieno no elektroapgādes. Tāpat jāatvieno arī  āra antenas no dekoderiem.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas