Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Budžeta izskatīšanas otrā diena Saeimā varētu noslēgties pirms pusnakts

Saeima šodien lēma, ka budžeta izskatīšanai veltītās ārkārtas sēdes otrā diena noslēgsies plkst.23.30.

Pēc pusdienu pārtraukuma deputāti rosināja noteikt sēdes pārtraukumu plkst.23.30, to turpinot piektdien, 15.novembrī, plkst.9. Šis priekšlikums tika atbalstīts.

Līdz ar to, ja deputāti šodien nepagūs izskatīt 14 likumprojektus, sēde turpināsies rīt. Patlaban norit debates par 15.budžeta paketē iekļauto likumprojektu.

Saskaņā ar vakar vakarā pieņemto lēmumu debašu laiks ir samazināts. Tāpat šorīt Saeima piekrita uz pusi samazināt sēžu pārtraukumu laiku.

Pirmajā dienā, strādājot ar nākamā gada budžeta projektu, Saeimas deputāti debatēja 14 stundas, taču spēja izskatīt vien mazāko daļu likumprojektu, vēlu vakarā nolemjot parlamenta ārkārtas sēdē izsludināt pārtraukumu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) sarunā ar aģentūru LETA pieļāva, ka budžeta izskatīšana varētu prasīt pat vēl divas dienas, budžetu pieņemot tikai piektdien. Viņš atzina, ka tas varētu nozīmēt vienu no ilgākajām budžeta pieņemšanas sēdēm Saeimas vēsturē.

Saeimas sēde trešdien ilga 14 stundas, ieskaitot pārtraukumus. Šajā laikā deputāti paguva izskatīt tikai desmit no 28 budžeta paketē iekļautajiem likumprojektiem.

Šodien deputātiem būs jālemj gan par strīdīgajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz pienākumu pašvaldībām piedalīties skolēnu brīvpusdienu finansēšanā, gan arī par opozīcijas asi kritizētajiem grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) likumā, kas nosaka būtisku valsts budžeta finansējuma palielināšanu partijām. Pēc visu budžetu pavadošo likumprojektu izskatīšanas Saeimai būs jālemj arī par likumprojektu "Par valsts budžetu 2020.gadam", kā arī likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021., 2022.gadam".

Trešdien asākās debates radīja grozījumi likumos, kas saistīti ar dažādu iedzīvotāju grupu sociālo aizsardzību. Līdz šim Saeima nav atbalstījusi nevienu opozīcijas iesniegto priekšlikumu.

Opozīcijas deputāti aktīvi izmantoja iespēju kāpt tribīnē un izteikt kritiku par piedāvātajiem grozījumiem likumprojektos, savukārt koalīcijas deputāti uzrunāt kolēģus devās vien retu reizi.

Kā ziņots, 2020.gada budžeta konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi - par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro, bet izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu, ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

No 2020.gada budžetā plānotajiem izdevumiem desmit miljardu eiro apmērā 35% tiks novirzīti sociālajai aizsardzībai, proti, 3,513 miljardi eiro.

Top komentāri

Sviests riktīgais !
S
Tiešām parodija ne valsts , visus priekšlikumus noraida tikai PAŠI sev uzskrūvēs baigās algas un ņirgdami dzīvos atlikušo mūžu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas