Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

CAA varēs sodīt par pārkāpumiem civilās aizsardzības drošības jomā

Saeima ceturtdien, 21.martā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā Par aviāciju, kas paredz sakārtot sankcijas par pārkāpumiem civilās aviācijas drošības jomā, precizēt Civilās aviācijas aģentūras (CAA) kompetenci un noteikt tai tiesības piemērot administratīvo sodu par konstatētajiem pārkāpumiem aviācijas jomā, portālu Diena.lv informēja Saeimas preses dienestā.

Par šādiem pārkāpumiem Latvijā līdz šim nebija atbilstošs sankciju piemērošanas mehānisms.

Likuma grozījumi paredz, ka CAA inspektors varēs sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu un savas kompetences ietvaros pieņemt lēmumu par tiesiskā pienākuma uzlikšanu. Tāpat grozījumi skaidri nosaka CAA atbildības jomas, lai gan sabiedrībai, gan starptautiskajiem auditoriem nerastos šaubas par to, ka tā ir tiesīga veikt noteiktas darbības, kas saistītas ar aviācijas drošības uzraudzību, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi nosaka pienākumu Ministru kabinetam izdot normatīvos aktus, lai nodrošinātu Latvijas Republikai saistošo starptautisko organizāciju noteikto tehnisko prasību izpildi un garantētu gaisa kuģu lidojumu drošumu un civilās aviācijas drošību, neierobežot privātpersonas pamattiesības.

Likums papildināts ar jaunu normu, nosakot, ka gaisa kuģa īpašniekam un ekspluatantam aizliegts nodot gaisa kuģi lidojumu veikšanai personai, kurai nav civilās aviācijas gaisa kuģa lidojumu apkalpes locekļa apliecības ar atbilstošu kvalifikācijas atzīmi un kura nav apdrošināta saskaņā ar likumu. Tāpat likums papildināts ar jaunu pantu par mācību un pārbaudes lidojumu veikšanu, paredzot, ka lidojumu instruktors vai eksaminētājs ir atbildīgs par gaisa kuģa ekspluatācijas noteikumu ievērošanu un lidojumu drošumu mācību un pārbaudes lidojumu laikā. 

Attiecībā uz Latvijas gaisa telpas pārvaldību jaunā likuma redakcija noteic, ka CAA turpmāk nosaka Rīgas lidojumu informācijas rajonā pieņemamo gaisa kuģa lidojumu drošuma līmeni un regulāri veic šīs jomas uzraudzību, nodrošinot gaisa kuģa lidojumu drošuma līmeņa atbilstību pašmāju un starptautisko tiesību aktu prasībām.

Grozījumi noteic, ka gaisa kuģa dokumentos turpmāk jābūt arī gaisa kuģa ekspluatanta apliecības apstiprinātai kopijai, trešo personu atbildības apdrošināšanas dokumentam, dokumentācijai par pasažieriem vai kravu, lidojuma žurnālam, kā arī citiem dokumentiem, kas nepieciešami gaisa kuģa lidojumu veikšanai. Šis nosacījumus attiecas uz gaisa kuģiem, kas veic komercdarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas