Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Celtnieks izmēda likumu

"Vai nu ievēro darba aizsardzības prasības, vai nestrādā vispār!" - vēstī uzraksts uz plakāta līdzās kādam būvobjektam Pierīgā. Līdzīgs atgādinājums iederētos pie Valsts darba inspekcijas (VDI) ēkas Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, kuras fasādes balkoni pašlaik tiek renovēti. Būvdarbu teritorija ir norobežota, un likums paredz tajā ievērot darba aizsardzības prasības - lietot atbilstošu aprīkojumu un individuālus aizsardzības līdzekļus, tā gan nenotiek, piektdien, 10.oktobrī, vēsta laikraksts Diena.

Taču, kā novēroja Diena, pat strādājot pie VDI - iestādes, kas valstī atbildīga par darba aizsardzības likumu ievērošanas kontroli -, būvnieki nebaidās pārkāpt likumu un pret ķiveres lietošanu izturas kā pret formalitāti. Kāds celtnieks strādāja bez tās un, tikai pamanījis sev pievērsto uzmanību un to, ka pārkāpums tiek iemūžināts, nozuda aiz stūra un pēc mirkļa atgriezās ar spilgti zaļu ķiveri galvā.

Fotogrāfijas, kurās pārkāpums fiksēts, Diena nosūtīja VDI, kas sākusi izmeklēšanu. Iestādes pārstāvis Uģis Kozlovskis, komentējot situāciju, atzīst - lai arī celtniecības uzņēmuma darbinieki pie VDI ēkas ir kā zem lupas, jau vairākkārt fiksēti pārkāpumi: "Ir skumji, ka lielākas bailes rada inspektors soģa tēlā nevis risks iegūt kādu smagu traumu. Tas parāda attieksmi pret savu veselību. Kamēr baidīsies no inspektora, nevis no iespējama nelaimes gadījuma, tikmēr nekas nemainīsies." 

VDI ēkas balkonus atjauno SIA Babītes būve, kas izvēlēta iepirkuma kārtībā, līguma kopējā summa ir 78 tūkstoši eiro ar PVN. Ar uzņēmuma pārstāvjiem Dienai sazināties neizdevās; par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu tam draud brīdinājums vai naudas sods, kas konkrētajā gadījumā var sasniegt 70-700 eiro.

Darba aizsardzības speciālists, SIA Darba aizsardzības administrācija vadītājs Jevgēnijs Oboļevičs norāda, ka būvnieku vidū arvien izplatītāka ir tendence ieviest iekšējās sankcijas par darba aizsardzības prasību neievērošanu: "Piemēram, ģenerāluzņēmēji piemēro sankcijas apakšuzņēmējiem, arī darba devēji soda pašus darbiniekus - ja alga pārsniedz minimālo, pārkāpuma gadījumā no tās var ieturēt konkrētu summu vai, piemēram, neizmaksāt bonusus."

Nelaimes gadījumu skaits darbavietās arvien palielinās. Šogad darbā gājuši bojā 33 cilvēki, liecina pēdējā VDI apkopotā statistika, trešdaļai no viņiem iestājusies dabiskā nāve. Pērn šajā laika posmā miruši 14 nodarbinātie. Nedaudz gan samazinājies darbā gūto smago traumu skaits - 2013. gadā savainojās 150 cilvēku, šogad - 129. Dati rāda, ka priekšmetu uzkrišana ir viens no biežākajiem nelaimes gadījumu veidiem.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu Celtnieks izmēda likumu lasiet piektdienas, 10.oktobra, laikrakstā Diena 4.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas