Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Cimdars: Par nepilsoņu referendumu saņemtie atzinumi nav vienādi un situācija nav viennozīmīga

Par nepilsoņu referendumu saņemtie atzinumi nav vienādi, tādēļ situācija nav viennozīmīga un Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) pašai būs jāizlemj, kurus argumentus ņemt vērā, šodien intervijā Latvijas Radio skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Pēc viņa teiktā, no saņemtajiem atzinumiem par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem cits esot stingrāks, cits maigāks. Tajos gan teikts, ka likumprojekts nav pilnīgi izstrādāts, tomēr neesot arī viena vienojoša aspekta, uz kuru atsaukties.

Cimdars atzina - ja eksperti savos spriedumos būtu bijuši vienoti, CVK lēmumu pieņemt būtu vieglāk. Tagad CVK locekļiem lēmums jāpieņem, pašiem izvērtējot gan ekspertu atzinumus, gan likumprojekta iesniedzēju argumentus, kas saņemti vakar.

CVK vadītājs skaidroja, ka šodienas sēdē vispirms plānots pieņemt konceptuālu lēmumu par likumprojekta tālāku virzīšanu vai nevirzīšanu, bet pēc tam būs nopietni jāstrādā pie administratīvā akta noformēšanas, jo tam jābūt argumentētam. Ja CVK nolems likumprojekta tālāku virzīšanu neatbalstīt, Cimdars pieļāva, ka tā iesniedzēji varētu vērsties tiesā.

Cimdars šorīt neatklāja, kā pats balsos.

Kā ziņots, CVK šodien plkst.9 lems par vēlētāju iesniegtā likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem tālāko virzību.

Ar apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" paredz noteikt, ka, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, nepilsoņi, kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu, ir uzskatāmi par Latvijas pilsoņiem.

Saskaņā ar CVK rīcībā esošajām ziņām likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" ierosinājumu ir parakstījuši 12 686 vēlētāji.

Kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka nav pamata, lai neizsludinātu parakstu vākšanas otro posmu, savukārt lielākā daļa institūciju ir sniegušas skeptisku viedokli par iespēju rīkot "nepilsoņu referendumu". Vairākos atzinumos ir norādīts, ka iesniegtie likuma grozījumi nav atzīstami par pilnīgi izstrādātiem, kā to paredz Satversmes 78.pants.

Savu viedokli šajā jautājumā CVK ir sniegusi Valsts prezidenta kanceleja, Saeimas Juridiskais birojs, Tieslietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, tiesībsargs, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes (LU JF) Valststiesību zinātņu katedra, LU JF Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedra, Rīgas Stradiņa Universitātes JF, Rīgas Juridiskā augstskola un starptautisko tiesību eksperts Mārtiņš Paparinskis.

Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi iepriekš bija izvairīgi, paužot savu nostāju šodienas balsojumā. CVK priekšsēdētājs Cimdars uzsvēra, ka CVK lēmumam jābūt tādam, kuru varēs argumentēti aizstāvēt.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK virzītais CVK sekretārs Ritvars Eglājs pauda viedokli, ka CVK saņemtie atzinumi norāda uz iesniegtā likumprojekta neatbilstību Satversmei un šis likumprojekts varētu netikt uzskatīts par pilnīgi izstrādātu. Savukārt apvienības "Saskaņas centrs" virzītais CVK pārstāvis Aleksandrs Maļcevs uzskata, ka, kaut arī CVK iesniegtajā likumprojektā par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem ir "juridiskās neprecizitātes", tas būtu virzāms parakstu vākšanas otrajai kārtai.

Tikmēr komisijas locekle Dzintra Kusiņa norādīja, ka viņas nostāja šajā jautājumā pilnībā sakrīt ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iepriekš pausto nostāju. Reformu partijas virzītā CVK locekle Sniedze Sproģe pauda viedokli, ka "tauta ir gudra, ko arī pierādīja referendums par krievu valodas statusu", vienlaikus viņa uzsvēra, ka ir nepieciešams ievērot likumu, tāpēc likumprojektam, par kuru mēģina rosināt referendumu, jābūt pilnībā izstrādātam.

Tikmēr Saeimas neatkarīgo deputātu grupas virzītā CVK locekle Loreta Skaburska norādīja, ka galīgo lēmumu viņa nav pieņēmusi, jo CVK sēdē vēl tiks uzklausīti iesniedzēju argumenti. Arī komisijas loceklis Pēteris Dzalbe lēmumu šajā jautājumā pieņemšot CVK sēdes laikā pēc visu viedokļu un argumentu uzklausīšanas un savu viedokli iepriekš neizteiks, aģentūrai LETA norādīja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Kopumā Centrālās vēlēšanu komisijas sastāvā ir deviņi locekļi, un lēmums tiek pieņemts ar vismaz piecām balsīm.
Atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” ne mazāk kā 10 000 vēlētāju ir tiesības iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu. Pēc tam rīkojama 30 dienu parakstu vākšana, kuras laikā jānoskaidro, vai likumprojekta iesniegšanu parlamentā atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa jeb apmēram 150 000 vēlētāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas