Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Cīņa par pasažieriem kļūst nopietnāka

Pēdējos gados Latvijā ar sabiedrisko transportu pārvadāto pasažieru skaits samazinājies, savukārt tieši pērn pēc ilgāka pārtraukuma ar vilcieniem un regulārās satiksmes autobusiem pārvadāto pasažieru skaits nedaudz pieaudzis - pa dzelzceļu pārvadāto pasažieru skaits audzis par 0,1%, ar satiksmes autobusiem - par 0,6%, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem otrdien raksta laikraksts Diena.

Lai piesaistītu pasažierus tieši vilcieniem, ieplānota vērienīga dīzeļvilcienu modernizācija, par ko Diena jau vēstīja. Augstāks komforta līmenis, kas pēc modernizēšanas tiek solīts a/s Pasažieru vilciens (PV) dīzeļvilcienos, varētu veicināt pasažieru skaita pieaugumu. PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis uzsver, ka uzņēmuma pienākums esot nodrošināt ne vien precīzu vilcienu kursēšanu, bet arī mūsdienīgu servisu, jo "pasažieri to novērtē".

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs Dienai atzina, ka šādā situācijā ļoti reāla kļūst pasažieru "pārsēšanās no autobusa vilcienā", jo, "ja vilcienos tiks sasniegts tāds komforta līmenis kā autobusos, daļa pasažieru varētu pāriet no autobusiem uz vilcieniem".

Salkazanovs arī norāda, ka pasažieru izvēli braukt nevis ar autobusu, bet ar vilcienu varētu veicināt arī biļešu cenu starpība - vienā un tajā pašā maršrutā maksa par braucienu vilcienā ir zemāka nekā autobusā. "PV noteikti būs mazāka biļešu cena. Tā ir valsts politika - kā prioritāti izvirzīt dzelzceļa pārvadājumus. Samazinoties pasažieru skaitam autobusos, protams, var sekot autobusu reisu skaita samazināšana, bet pasažieris ir galvenais un šajā situācijā būtu ieguvējs, jo varēs baudīt augstāku servisu," atzīst Salkazanovs.

Par cenu atšķirību pārliecinājās arī Diena - piemēram, vilciena biļete maršrutā Rīga-Tukums maksā 2,65 eiro, autobusa - 3,15 eiro. Savukārt no Rīgas uz Valmieru ar vilcienu var aizbraukt par 4,2 eiro, bet, ar autobusu braucot, jāšķiras no 4,75 eiro. Jāizvērtē gan arī tas, kur attiecīgajā galamērķī atrodas dzelzceļa stacija un autoosta - vai nepieciešams izmantot arī pilsētas sabiedrisko transportu, tādējādi vēl piemaksājot.

Plašāk par Pasažieru vilciena plānoto dīzeļvilcienu modernizāciju lasiet Rūtas Cinītes rakstā Cīņa par pasažieriem kļūst nopietnāka otrdienas, 11.marta, laikraksta Diena 12.-13.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas