Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

CVK nolemj dokumentēt balsu skaitītāju vārdus

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vēlēšanās nolēmusi ieviest jauninājumu – dokumentēt balsu skaitīšanu līdz personas līmenim, kas nozīmē, ka būs zināms konkrētā cilvēka vārds, kurš skaitījis vēlēšanu zīmes.

Saeimas ārkārtas vēlēšanās, kas notiks 17.septembrī, atsevišķos iecirkņos, kuros būs pieejama nepieciešamā aparatūra, balsis tiks skaitītas elektroniski, bet lielākajā daļā iecirkņu – manuāli.

"Strīdus gadījumos varēsim redzēt, vai ievērota procedūra. Nepieciešamības gadījumā nebūs iespējama kolektīva atbildība, kad beigās neviens ne par ko neatbild," jauno iniciatīvu izskaidroja Cimdars.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad vēlēšanu zīmes eksperimentālā kārtā skaitījuši komisijas locekļi. Tajā bija augsts kļūdas procents.

"Pēc eksperimenta izdarījām ļoti būtisku secinājumu, ka ir ļoti svarīgi dokumentēt balsu skaitīšanu, ja to veic manuāli. Ja to veic sistēma, dokumentēšana notiek automātiski – katra darbība tiek reģistrēta un nav anonīma. Līdz šim faktiski dokumentēšana nenotika līdz personas līmenim," norādīja Cimdars.

Viņš uzsvēra, ka iecirkņos tādas kļūdas netiek pieļautas, jo skaitīšana notiek pēc instrukcijas. CVK locekļi zīmes skaitījuši tikai vienu reizi, savukārt instrukcija paredz zīmju skaitīšanu divas reizes un, ja rezultāts atšķiras, tad tās pārskaita vēl vienu reizi.

Jau ziņots, ka CVK vadītājs Cimdars aizstāvēja ideju, ka jau uz šīm vēlēšanām balsu skaitīšanas sistēmā jāiegulda 250 tūkstoši latu, lai balsis visos iecirkņos varētu skaitīt elektroniski, kas nozīmējot, ka pie rezultāta tiek ātrāk un drošāk. Taču atsevišķi CVK locekļi bija pret steigu, kādā tas notiek, un apšaubīja, vai atrasts labākais un lētākais risinājums. Naudas pieprasījumu neatbalstīja arī Finanšu ministrija.

Tādējādi 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās balsu skaitīšanai CVK pirks pakalpojumu no informācijas tehnoloģiju kompānijas par 62 tūkstošiem latu.

Pēc CVK vadītāja norādītā, Latvijā balsu saskaitīšanai vajag vislielākos resursus, salīdzinot ar citām valstīm, jo svītrojumu un plusu saskaitīšana ir ļoti darbietilpīga.

"Jo ātrāk tiekam pie gala rezultāta, jo mazāk sabiedrībā ir augsne aizdomām, kāpēc tā rezultāta nav. Ja skaita ar rokām, tad cilvēciskās kļūdas faktors ir augsts. Līdz ar to mums ir vairāk jāpievēršas dažādiem algoritmiem, kā kļūdas izķert, lai nav tā, ka pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas un pēc tam pārskaitīšanas, izrādās, ka ir saskaitīts nepareizi," par elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas ieviešanas nepieciešamību ir pārliecināts CVK vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas